Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Literatura ne deluje z bombastičnimi govori«

Za vas piše:
Marjan Pogačnik
Objava: 25. 10. 2023 / 07:52
Čas branja: 6 minut
Nazadnje Posodobljeno: 25.10.2023 / 16:43
»Literatura ne deluje z bombastičnimi govori«
Drago Jančar. FOTO: Marjan Pogačnik

»Literatura ne deluje z bombastičnimi govori«

Pisatelj Drago Jančar na Frankfurtskem knjižnem sejmu o vojni, slovenskem gostovanju, Žižku, vlogi prevajalcev in komplimentih bralcev.

Drago Jančar, eden najbolj znanih in prevajanih slovenskih pisateljev, se je udeležil Frankfurtskega knjižnega sejma, kjer je sodeloval z več nastopi. Z njim smo se na kratko pogovarjali v slovenskem paviljonu tik pred njegovim prvim sodelovanjem v pogovoru o slovanskih književnih povezavah v času vojne in političnih sporov.

Začniva pri aktualnosti. Vojna zaznamuje mednarodne novice. Vojna in ljudje, ki se znajdejo v njenem vrtincu, so pogosta tema vaših del. Od kod poudarek na tej tematiki?

Res je. Dolgo časa sem mislil, da nikoli ne bom pisal o vojni. Že zaradi tega, ker sem vso mladost poslušal o vojni; rojen sem leta 1948 in v petdesetih in šestdesetih so še zmeraj vsi govorili o vojni, o tem, kako je bilo med vojno, pa tudi nekoliko o tem, kaj je bilo po vojni, čeprav se je o tem bolj po tihem govorilo. Ampak mislil sem, da o tem nikoli ne bom pisal, dokler ni prišlo do vojne v Jugoslaviji konec osemdesetih, v začetku devetdesetih let. Takrat sem bil v Sar...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh