Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Gregor Čušin: Ljubi sveti Miklavž, prinesi mi … otroško vero!

Za vas piše:
Gregor Čušin
Objava: 05. 12. 2023 / 10:29
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 06.12.2023 / 06:44
Gregor Čušin: Ljubi sveti Miklavž, prinesi mi … otroško vero!
Gregor Čušin. FOTO: Tatjana Splichal

Gregor Čušin: Ljubi sveti Miklavž, prinesi mi … otroško vero!

V naši hiši otroci nikoli niso dobivali daril kar tako. Ob rojstnih dnevih sva z ženo prisluhnila kaki njihovi želji, če je bila pametna in sva si jo lahko privoščila, sva jo uslišala, sicer je prejel kaj uporabnega: kar se je obleklo ali obulo.

Ob godovih so dobili knjigo, v upanju, da jo bodo nekoč že prebrali. Da bi dobili darilo »kar tako«, to pa ne. Zaradi tega so me gledališki kolegi na kakem daljšem ali »eksotičnem« gostovanju, ko so nabavljali vseh sort kič za svoje potomce (večinoma edinčke), začudeni spraševali, ali ne maram svojih otrok ali sem samo gorenjsko škrt.

Prav tako je bil naš dimnik nedostopen za Božička in vrata trdno zaprta pred Dedkom Mrazom. Strinjam se, nadvse grozna starša sva (bila). Drugače je bilo s sv. Miklavžem. Ne le, da je sveti mož običajno že vnaprej pisno odgovoril na njihova pisma, kar se je včasih razvilo v duhovito dopisovanje, temveč je uslišal čisto sleherno željo, ki so jo mala nedolžna srčeca hrepeneče zapisala. In bi si človek mislil, da bodo tu skušali nadoknaditi obdaritveno sušo, ki so je bili deležni od svojih roditeljev, pa ni bilo tako. V željah so bili skromni. Ali so vsaj mislili, da so, ko se seveda niso zavedali ne cene ne časa in ne truda, ki ga je Miklavž sk...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh