Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Logatec: Koncert uglasbenih psalmov Marjana Grdadolnika

Za vas piše:
Ksenja Hočevar
Objava: 29. 03. 2023 / 19:59
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.03.2023 / 08:12
Ustavi predvajanje Nalaganje
Logatec: Koncert uglasbenih psalmov Marjana Grdadolnika
Dirigent Marjan Grdadolnik. FOTO: Valter Leban

Logatec: Koncert uglasbenih psalmov Marjana Grdadolnika

V letu 2021 je izšla notna zbirka PSALMI – 10 psalmov je uglasbil Marjan Grdadolnik –, konec lanskega leta pa je dela iz zbirke MePZ Adoramus skupaj s solisti posnel na zgoščenko (zgoščenko dobite v knjigarnah in spletni trgovini Družine).

V nedeljo, 26. marca, je zbor Adoramus v cerkvi sv. Nikolaja v Logatcu izvedel duhovni koncert Psalmov. Na duhovnem koncertu so predstavili psalme, ki jih je uglasbil njihov dirigent Marjan Grdadolnik – v letu 2021 so izšli v knjigi (založba Bogataj, izdaja je dosegla že ponatis), konec lanskega leta pa je zbor Adoramus psalme iz knjige posnel na zgoščenko (kupite jo lahko tudi v prodajalnah in na spletni strani Družine).

Na zgoščenki je deset psalmov

Psalm je nepogrešljivi del besednega bogoslužja

»Petje psalmov, ki so srce osebnega in občestvenega bogoslužja, tako v judovstvu, kot v krščanstvu, je najbolj prvotna, izrazito svetopisemska glasba,« je zapisal skladatelj in dirigent Grdadolnik: »Vemo, da imajo psalmi dolgo zgodovino, in so se prenašali ustno od roda do roda. Izrael jih je molil, kakor mi molimo vsakdanje molitve, izražajo pa intimen odnos med Izraelom in Bogom. Preko psalma pride do izraza posameznikova reakcija na Božjo besedo, ki jo vsak od občestva deli z drugimi.« Psalm ali spev med berili je po besedah skladatelja »nepogrešljivi del besednega bogoslužja, katerega namen je oznaniti Božjo besedo in jo premišljevati. Kakor se v vsakdanjem življenju odzovemo na neko novico, tako tudi v psalmu damo vsak svoj odgovor na Božje povabilo.«

Preberite pogovor z dirigentom Marjanom Grdadolnikom.

Deset psalmov in uglasbena Očitanja

V zbirki in na zgoščenki je deset psalmov, ki jih je Marjan Grdadolnik uglasbil v zadnjih letih. Kot je povedal skladatelj Grdadolnik so nekateri nastali za potrebe prepevanja pri bogoslužju z Mešanim pevskim zborom Adoramus, drugi na prošnjo založbe Družina, za objavo v reviji Magnificat. Poleg psalmov so na koncu tudi uglasbena Očitanja, ki se jih poje na Veliki petek, ob češčenju križa. Dodana je tudi uglasbena vrstica iz Svetega pisma, sv. Pavla Filipljanom: »Vse premorem v Njem, ki mi daje moč (Flp 4,13)«, ki je, kot večkrat pove skladatelj Grdadolnik, glavna misel in vodilo v njegovem življenju.

Koncert je potekal v logaški cerkvi sv. Nikolaja. FOTO: Valter Leban

Molitev za ljudi vseh slojev in vseh časov

»Psalmi večinoma opevajo lepoto duše, ki je združena z Bogom. V temu oziru so neprecenljiv vir zapisov navdihnjenih posameznikov, ki so iskreno pisali o svojih občutjih,« so zapisali v spremnem besedilu k duhovnemu koncertu. Podobno zapiše tudi Katekizem Katoliške cerkve, »da so se mnogolični izrazi molitve psalmov izoblikovali hkrati v tempeljskem bogoslužju in človekovem srcu. Naj gre za hvalnico Bogu, za molitev v stiski ali za zahvalo, za posameznikovo ali skupnostno prošnjo, za kraljevski ali romarski spev ali za modrostno premišljevanje. Psalmi so ogledalo čudovitih božjih del v zgodovini božjega ljudstva in človeških razmer, ki jih preživlja psalmist. Psalm lahko odseva dogodek preteklosti, a je tako trezen, da ga morejo iskreno moliti ljudje vseh slojev in časov.«

Koncert psalmov je izvedel zbor Adoramus z dirigentom Marjanom Grdadolnikom, pred vsakim psalmom so premišljevali spremno besedilo pevke Magde Komel, na platnu so projicirali slike slikarja Jožeta Bartolja, ki je naslikal tudi naslovnico zgoščenke.


Kupi v trgovini

Psalmi CD - Marjan Grdadolnik
CD in DVD
10,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh