Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Lokalne volitve: v Ljubljani brez sprememb, v polovici mestnih občin drugi krog

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 20. 11. 2022 / 21:27
Čas branja: 8 minut
Nazadnje Posodobljeno: 21.11.2022 / 10:32
Ustavi predvajanje Nalaganje
Lokalne volitve: v Ljubljani brez sprememb, v polovici mestnih občin drugi krog
V večini občin so župan(j)e dobili že po prvem krogu. FOTO: Janez Porenta

Lokalne volitve: v Ljubljani brez sprememb, v polovici mestnih občin drugi krog

Volivke in volivci na lokalnih volitvah so izbrali: v šestih mestnih občinah (Ljubljani, Kopru, Novem mestu, Slovenj Gradcu, Velenju in na Ptuju) bodo še naprej na čelu dosedanji župani, v drugih šestih pa bo treba glasovati še enkrat, in sicer v drugem krogu v nedeljo, 4. decembra 2022.

Večina slovenskih občin, med njimi tudi polovica mestnih, je župan(j)e dobila že danes. Med strankami je največ mandatov v občinskih svetih prejela SDS, sledita koalicijski Svoboda in SD, nato pa opozicijska NSi in zunajparlamentarna SLS. Daleč največ mandatov pa je pripadlo ostalim – lokalnim – listam in gibanjem.

V Ljubljani po starem

Kako je bilo v mestnih občinah? V Ljubljani je po treh četrtinah preštetih glasov že jasno, da drugega kroga in menjave na županskem stolčku ne bo. Zoran Janković je namreč prepričal 62 % volivcev, nobeden od tekmecev pa ni presegel 10 odstotkov. Še najbližje je bila kandidatka in poslanka Levice Nataša Sukič (dobrih 9 %), sledili so kandidat stranke Glas za otroke iz družine Aleš Primc (7 %), Igor Horvat iz SDS (6 %), dr. Tina Bregant iz SLS (slabih 6 %) in Mojca Sojar iz NSi z dobrimi 3 odstotki.

Jankovićeva lista izgubila večino

Je pa že jasno, da je večino v ljubljanskem mestnem svetu izgubila Lista Zorana Jankovića, ki je prejela 18 (od 45) mandatov, zlasti na račun Svobode, ki je osvojila 8 mandatov. Sledi SDS s 6 mandati (doslej jih je imela 10), NSi je prejela 2, SLS enega, prav tako Glas za otroke in družine, kar pomeni, da bo mestni svetnik tudi Aleš Primc.

Kako je bilo v drugih mestnih občinah?

Najhitreje so bili glasovi prešteti v Novem mestu in na Ptuju, kjer bosta dosedanja župana kraljevala še en mandat. Novomeški Gregor Macedoni, ki je kandidiral s podporo volivcev, je namreč prepričal tri četrtine volilnega telesa (njegov protikandidat, Srečko Vovko iz SD, pa četrtino), medtem ko je na Ptuju kandidatka SD Nuška Gajšek prejela 64 % glasov, njen najresnejši tekmec, neodvisni Andrej Čuš, pa 16 %.

V Mariboru drugi krog

Zato pa bo drugi krog potreben v drugi največji občini, Mariboru, v njem pa si bosta nasproti stala zdajšnji in nekdanji župan, neodvisni Saša Arsenovič, ki ga je danes podprlo več kot 36 % volivk in volivcev, in nekdanji Franc Kangler (NLS), ki je prepričal skoraj 26 % opredeljenega volilnega telesa. Kandidata Gibanja Svoboda dr. Vojka Flisa je obkrožila petina volivk in volivcev. Največ mandatov v mestnem svetu si je zagotovila Arsenovičeva lista (12), sledijo Svoboda (11), Kanglerjeva lista (8) in SDS (4).

V Celju Šrotu malo zmanjkalo

Prav tako bo treba občankam in občanom še enkrat na volišča v Celju. Dosedanji župan Bojan Šrot, kandidat Celjske županove liste, ni bil daleč od uspeha, prejel je skoraj 47 % glasov, vendar pa bo moral še enkrat v dvoboj z neodvisnim Matijo Kovačem, sicer mestnim svetnikom Levice, ki je prepričal tretjino glasovalcev. V mestnem svetu največ mandatov pripada Celjski županovi listi (9), Svobodi (7) in SDS (5).

Negotovo v Krškem

Prav tako bo treba v drugi krog tudi v najmlajši mestni občini, Krškem, kjer dosedanji župan mag. Miran Stanko ni več kandidiral. Nobeden od šestih kandidatov ni dobil več kot četrtine glasov, v drugi krog pa sta se prebila neodvisna Dušan Šiško (slabih 25 %) in Janez Kerin (slabih 20 %), blizu sta bila tudi kandidat Svobode Aleš Zorko s slabimi 19 % in kandidat SLS Iztok Starc z dobrimi 17 % glasov. Razpršeni so tudi mandati v mestnem svetu, pet strank ali list je dobilo po 4 do 6 svetnikov.

V Novi Gorici diši po menjavi župana

V Novi Gorici pa diši po menjavi župana. Dosedanji, neodvisni dr. Klemen Miklavič, se je resda prebil v drugi krog, vendar pa je v prvem prepričal le dobro četrtino opredeljenih volivcev, bistveno manj kot kandidat Svobode Samo Turel, ki se je ustavil pri slabih 41 %. Tretja je bila kandidatka SDS Damjana Pavlica (15 %). V mestnem svetu je skoraj polovico vseh mandatov, 14 od 33, osvojila Svoboda, sledi SDS s petimi.

Bržan ostal v županskem stolčku

Kako pa so glasovali v ostalih mestnih občinah? V Kopru si je še en mandat zagotovil dosedanji župan Aleš Bržan (54 %), nekdanji župan Boris Popovič se je ustavil pri 38 %. V Kranju je župan Matjaž Rakovec dobil 48 % podpore, v drugem krogu ga bo izzival skupni kandidat pomladnih strank Ivo Bajec (19,5 %), ki je zadržal rahlo prednost pred kandidatom Resni.ce Zoranom Stevanovićem (17,5 %).

V Murski Soboti drugi krog, v Velenju ne

V drugi krog bodo morali volivke in volivci tudi v Murski Soboti, v njem pa se bosta pomerila kandidata SD Damjan Anželj (42 %) in SDS Andrej Mešič (33 %). V Velenju pa dvomov o zmagovalcu že v prvem krogu ni bilo, prepričljivo je namreč slavil dosedanji župan iz SD Peter Dermol, ki si je zagotovil skorajda 69-odstotno podporo, še najbližje mu je prišel neodvisni kandidat dr. Milan Medved s 17 % glasov.

Že osmi mandat Franca Čebulja

Pa nemestne občine? Veliko pozornosti je požel razplet v Radencih, kjer je neodvisni kandidat Roman Leljak zadržal županski mandat s 55-odstotno podporo; ugnal je kandidata Svobode Tonija Žitka (45 %). V Cerkljah na Gorenjskem bo že osmi mandat (!) župan neodvisni Franc Čebulj, ki ga je tokrat volilo 70 % občank in občanov, neodvisnega protikandidata Luko Štumbergerja pa 30 %. Čebulj je v sedlu občine že neverjetnih 28 let.

Bivši minister Poklukar za las prekratek

Še nekaj drugih zanimivih izidov. V Brežicah gresta v drugi krog župan Ivan Molan (45 %) in nekdanji predsednik državnega zbora Igor Zorčič (30 %). V Domžalah je nova županja postala neodvisna mag. Renata Kosec (56 %), v Gorjah pa je šlo zares na tesno, saj je odločilo pičlih 22 glasov: župan je ostal Peter Torkar (50,68 %), ki ga je neuspešno izzival nekdanji zdravstveni minister Janez Poklukar (49,32 %).

V Grosupljem in Kamniku gladki zmagi dosedanjih županov

V Grosupljem župan ostaja kandidat SDS in NSi dr. Peter Verlič z dvotretjinsko podporo, v Ilirski Bistrici pa se trese stolček Emilu Rojcu (38 %), ki se bo v drugem krogu meril z neodvisnim dr. Gregorjem Kovačičem (45 %). Tudi na Jesenicah dosedanji župan Blaž Račič še ni ponovil mandata (28 %), v drugem krogu ga bo izzival mag. Peter Bohinec iz SD (23 %). V Kamniku je znova prepričljivo zmagal Matej Slapar iz NSi (73 %).

Prebilič skoraj pri 70 %, Žagar čez

V Kočevju je predsedniški kandidat in dosedanji župan dr. Vladimir Prebilič skoraj dosegel 70-odstotno podporo. V Lendavi se je zmage veselil poslanec SDS (s podporo NSi) Janez Magyar (54 %), v Litiji pa nekdanji poslanec SLS Franc Rokavec (55 %). V Moravčah se bosta v drugem krogu udarila zdajšnji in prejšnji župan dr. Milan Balažic iz SLS (44 %) in Martin Rebolj iz SD (17 %). V Slovenski Bistrici je nekdanji minister dr. Ivan Žagar, skupni kandidat SLS, SDS, NSi in DeSUS, prekoračil 70 %.

V Hajdini zmagal skupni kandidat SDS, SD in SLS

V Šentjurju je dosedanji župan mag. Marko Diaci (71 %) odbil napad vodje poslanske skupine SDS Jelke Godec (29 %). Izpostaviti večja še zmago mag. Stanislava Glažarja v Hajdini (58 %), ki je bil skupni kandidat zelo pisane levo-desne koalicije SDS-SD-SLS. Enega župana ima tudi nekdanji velikan LDS, in sicer Milana Gabrovca v Markovcih (54 %). Najtesneje je šlo v Šmartnem pri Litiji, v drugi krog sta se prebila neodvisni Blaž Izlakar (29,04 %) in Rajko Meserko iz SLS (29 %), ki ju je ločil en sam glas.

Menjava v Železnikih

Prav tako je le en glas ločil kandidata, ki sta se v drugi krog prebila v Žireh: Štefan Bogataj iz SDS in NSi jih je prejel 1165 oziroma 47,34 %, neodvisni Franc Kranjc pa 1164 oziroma 47,30 %. V Zagorju ob Savi je dosedanji župan Matjaž Švagan ponovno prepričljivo opravil s konkurenco (76 %), na Vrhniki pa nov mandat čaka neodvisnega Daniela Cukjatija (59 %). Do menjave na čelu občine pa je prišlo v Železnikih, kjer bo Antona Luznarja iz SLS (27 %) zamenjal neodvisni Marko Gasser (60 %).

V 51 občinah le po en kandidat

Že pred nocojšnjim zaprtjem volišč pa je župane dobilo 51 slovenskih občin (oziroma skoraj četrtina vseh), ki so imele le enega kandidata. V teh občinah ima SLS 5 županj in županov, NSi 4, SDS 3, SD in Gibanje Zdrava družba po 1, ostali so neodvisni kandidati s podporo volivcev. Tudi ena mestna občina je imela zgolj enega županskega kandidata: v Slovenj Gradcu bo tako na čelu občine še štiri leta neodvisni Tilen Klugler.

Župani brez konkurence

Naslednjih 51 slovenskih občin je župan(j)e dobilo brez boja, saj je bilo na glasovnici ime le enega župana:

Beltinci: Maro Virag, Benedikt: mag. Milan Repič (SLS), Brezovica: Metod Ropret, Cankova: Danilo Kacijan, Cerkvenjak: Marjan Žmavc, Črenšovci: Vera Markoja, Dobje: Franc Leskovšek (SLS), Dobrepolje: Janez Pavlin, Dobrovnik: Marjan Kardinar, Dol pri Ljubljani: Željko Savič, Duplek: Mitja Horvat, Gorenja vas-Poljane: Milan Čadež (SDS), Gornji Grad: Anton Špeh, Horjul: Janko Prebil (NSi), Kozje: Milenca Krajnc, Križevci: Branko Slavinec, Kungota: Tamara Šnofl, Kuzma: Jožef Škalič, Lenart: mag. Janez Kramberger, Ljubno: Franjo Naraločnik, Log-Dragomer: Miran Stanovnik, Lovrenc na Pohorju: Marko Rakovnik, Medvode: Nejc Smole, Mirna: Dušan Skerbiš, Mozirje: Ivan Suhoveršnik, Naklo: Ivan Meglič (SLS), Nazarje: Matej Pečovnik, Pesnica: mag. Gregor Žmak, Pivka: Robert Smrdelj (SLS), Podčetrtek: Peter Misja, Podlehnik: mag. Sebastian Toplak, Postojna: Igor Marentič, Preddvor: Rok Roblek, Rače-Fram: Branko Ledinek (SLS), Radeče: Tomaž Režun (SD), Ravne na Koroškem: dr. Tomaž Rožen, Razkrižje: Stanko Ivanušič, Ribnica: Samo Pogorelc, Selnica ob Dravi: dr. Vlasta Krmelj (SDS), Semič: mag. Polona Kambič (Zdrava družba), Slovenj Gradec: Tilen Klugler, Sodražica: mag. Blaž Milavec (NSi), Solčava: Katarina Prelesnik, Starše: Stanislav Greifoner, Sveti Andraž v Slovenskih goricah: Darja Vudler Berjak, Sveti Jurij v Slovenskih goricah: Peter Škrlec (SDS), Sveti Tomaž: mag. Mirko Cvetko (NSi), Šmarje pri Jelšah: Matija Čakš, Tabor: Marko Semprimožnik, Zavrč: Slavko Pravdič (NSi), Žetale: Anton Butolen.

Kupi v trgovini

Ne živite od laži
Filozofija in esejistika
34,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh