Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Luksemburg za Slovenijo pomemben zaveznik in prijatelj«

Za vas piše:
M. M.
Objava: 15. 11. 2021 / 16:39
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 15.11.2021 / 16:46
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Luksemburg za Slovenijo pomemben zaveznik in prijatelj«
Borut Pahor in veliki vojvoda Henri. FOTO: Maison du Grand-Duc

»Luksemburg za Slovenijo pomemben zaveznik in prijatelj«

Predsednik države Borut Pahor se je v okviru delovnega obiska v Luksemburgu srečal z najvišjim predstavnikom vojvodstva, velikim vojvodo Henrijem, predsednikom poslanske zbornice Fernandom Etgenom in ministrom za zunanje in evropske zadeve Jeanom Asselbornom.

Sogovorniki so potrdili odlične odnose med državama, ki so brez odprtih vprašanj, so sporočili iz Pahorjevega urada.

Prizadevanja za mir in sodelovanje

Predsednik Pahor je danes na posebni svečanosti v vojvodski palači postal sopredsednik častnega odbora »The World Diplomatic Academy« (svetovne diplomatske akademije), ki deluje v okviru Crans Montana Foruma in ima 35-letno tradicijo prizadevanja za mir in sodelovanje, preprečevanje konfliktov in trajnostni razvoj. Predsednik Pahor bo častnemu odboru predsedoval skupaj z luksemburškim princem Jeanom de Nassaujem, bratom velikega vojvode, slovesnosti pa je prisostvoval tudi ustanovitelj in predsednik foruma Crans Montana Jean-Paul Carteron.


Zahvala Slovenije ob njeni 30-letnici

Zadnji obisk med državama na najvišji ravni je bil leta 2001, ko se je veliki vojvoda Luksemburga Henri mudil v Sloveniji na uradnem obisku. Tokratni obisk pa poteka ob 30-letnici samostojnosti Republike Slovenije, kar obenem predstavlja zahvalo, saj je Luksemburg Slovenijo v tem času vedno podpiral v njenih stremljenjih na evropski poti, poudarjajo v kabinetu predsednika.

Včeraj z Bettelom in Junckerjem

V okviru delovnega obiska v Luksemburgu se je predsednik republike že včeraj sestal s predsednikom vlade Xavierjem Bettelom ter z nekdanjim predsednikom Evropske komisije, dolgoletnim premierjem Luksemburga Jean-Claudeom Junckerjem, ki ga je Pahor povabil v Slovenijo na pogovor o evropski prihodnosti.

Nalaganje
Nazaj na vrh