Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Lula se je vrnil na čelo Brazilije

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 31. 10. 2022 / 07:27
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 31.10.2022 / 14:05
Ustavi predvajanje Nalaganje
Lula se je vrnil na čelo Brazilije
Lula se vrača na predsedniški stolček. FOTO: Xinhua/STA

Lula se je vrnil na čelo Brazilije

V drugem krogu predsedniških volitev v Braziliji je šlo zelo na tesno, dosedanji prvi mož Jair Bolsonaro pa bo moral sestopiti s čela države in žezlo predati Luizu Inaciu Luli da Silva, ki je v predsedniškem stolčku že sedel med letoma 2003 in 2010.

Levičarski kandidat Delavske stranke Lula je zmagal že v prvem krogu v začetku oktobra, ko je prejel 48,43 % glasov, njegov konservativni protikandidat Liberalne stranke Bolsonaro pa 43,20 %. V drugem krogu je bila razlika med njima še manjša: Lula je prepričal 60.345.999 volivk in volivcev oziroma 50,90 % volilnega telesa, Jair Bolsonaro pa 58.206.354 volivk in volivcev ali 49,10 % volilnih upravičencev.

Bolsonarovi očitki

Dosedanji predsednik še nekaj ur po tem, ko so bili objavljeni uradni rezultati, ni priznal poraza, že pred drugim krogom pa je njegov štab ponavljal očitke o domnevnih volilnih manipulacijah in kršitvah, kar je nakazovalo, da bo skušal izpodbijati rezultate. Trdil je tudi, da bo povratek njegovega tekmeca na oblast vrnil komunizem in legaliziral droge, splav in preganjanje verskih skupnosti.

Ne bo strankarski predsednik

Spomnimo: Lula na prejšnjih volitvah leta 2018 ni smel sodelovati, saj je moral zaradi korupcije za zapahe. Tokrat je po zmagi obljubil, da ne bo strankarski predsednik, temveč želi biti tudi glas sredinskih volivcev in obnoviti blaginjo, ki jo je – po njegovem – država uživala v njegovem prejšnjem mandatu. »Danes je edini zmagovalec brazilsko ljudstvo,« je Lula poudaril v sinočnjem govoru v Sao Paulu.

Najtesnejše volitve

To so bile sicer najbolj tesne volitve v Braziliji po letu 1985, razlika med kandidatoma je bila namreč nekaj več kot 2 milijona glasov. Pred osmimi leti je bilo med tekmecema približno 3,5 milijona glasov razkoraka. Luli, ki je le malo pred drugim krogom volitev (minuli četrtek) dopolnil 77 let, so sinoči čestitali številni svetovni voditelji, med njimi ameriški predsednik Joe Biden.

Korupcija in pranje denarja

Novi prvi mož Brazilije Luiz Inacio Lula da Silva je zaradi korupcije in pranja denarja 580 dni preživel v zaporu, obsodbe pa je pozneje razveljavilo vrhovno sodišče, češ da je bil glavni sodnik Sergio Moro pristranski in se je dogovarjal s tožilci. To je Luli, ki se je med drugim zavezal, da bo večjo pozornost namenil nadzoru v Amazoniji in staroselcem, tudi omogočilo, da je šestič kandidiral za predsednika.

Nalaganje
Nazaj na vrh