Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Magija ubira bližnjice in obide Boga

Za vas piše:
Patricija Gril
Objava: 18. 10. 2023 / 08:28
Oznake: Družba, Duhovnik
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 18.10.2023 / 09:37
Magija ubira bližnjice in obide Boga
Dr. Bogdan Dolenc. FOTO: Marjan Pogačnik

Magija ubira bližnjice in obide Boga

Magijo in njeno problematičnost na kratko pojasnjuje dr. Bogdan Dolenc, profesor na Teološki fakulteti v Ljubljani, duhovni pomočnik v Trzinu in eksorcist.

Kako bi opredelili magijo in katere oblike poznamo?

Magija (čaranje) je pripisovanje posebnih moči predmetom ali bitjem ter poskus polastiti se teh moči s pomočjo določenih dejanj, izrekov, amuletov (obeskov), obredov ali spoznanj. »Magija je dejavnost, ki naj bi človeku zagotovila moč nad neznanimi naravnimi in nadnaravnimi silami, da bi jih lahko uporabljal v svojo korist in po svoji volji« (dr. Alenka Goljevšček, New age in krščanstvo, str. 103). Katekizem katoliške Cerkve uporablja izraza »čarovanje« in »vražarstvo«. Z njim si človek »skuša podvreči tajne okultne (skrivne) sile in jih spraviti do tega, da bi nam služile in bi tako dobil nadnaravno moč nad bližnjim« (št. 2117).

Navadno razlikujemo štiri tipe magije: praktična magija obljublja moči, ki so uporabne v vsakdanjem življenju za dosego otipljivih rezultatov: uspeha, sreče, zdravja. Gnostična magija se ravna po izreku: »Védenje (gnoza, znanje) je moč.« Privrženci meni...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh