Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Mami, zakaj imaš pa ti lahko Instagram?«

Za vas piše:
Janez Snoj
Objava: 08. 05. 2024 / 08:19
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 08.05.2024 / 08:42
»Mami, zakaj imaš pa ti lahko Instagram?«
Preden otrokom postavimo omejitve, odgovorimo na vprašanje, koliko časa različnim medijem posvetimo sami. FOTO: Shutterstock

»Mami, zakaj imaš pa ti lahko Instagram?«

Nekaj nasvetov za opolnomočenje otrok pri vstopu v svet medijskih vsebin.

V besedni zvezi »vzgoja za medije« najdemo dve močni besedi. Prva je: »vzgoja«. Vzgoja ni le domena pedagogov in staršev, ampak je to predvsem odnos, v katerem pride do prenašanja vrednot, znanja, pogledov, izkušenj … Zveni enostavno, vendar ni, ker sami vemo, da smo šibki, površni in nepopolni. »Kdo mi daje pravico, da vzgajam?« Ali sem dovolj verodostojen v mislih, besedah in dejanjih, da smem vstopiti v zaupljiv odnos vzgoje?

Od besed k dejanjem

Mama najstnici lažje našteje deset razlogov, zakaj ni dobro na pametnem telefonu imeti aplikacije TikTok, kot pa ji odgovori, zakaj sama pa lahko uporablja isto aplikacijo. Oče lahko hitro določi pravila uporabe elektronskih medijev v domu, ki otrokom omogoča zmerno uporabo le-teh. Teže pa mu bo sesti na kavč ali iti na stranišče brez telefona v rokah. Ali pa ob tem slišati še vprašanje: »Ati, zakaj gledaš telefon, če imaš prižgano televizijo?« V enem stavku si (najmanj) trikrat pogrnil na izpitu.

Namen teg...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh