Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Marija Jožefa od Srca Jezusovega

Objava: 04. 07. 2014 / 09:31
Oznake: Svetniki
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 13.04.2021 / 19:44
Ustavi predvajanje Nalaganje

Marija Jožefa od Srca Jezusovega

Marija Jožefa Sancho de Guerra je že kot dekle ves čas govorila, da je bila »rojena za poklic redovnice«. Sprva si je želela vstopiti v kontemplativni red, pa ji je to preprečila bolezen. Kasneje je vstopila v novoustanovljeni inštitut Marijinih služabnic, kjer pa je morala skozi obdobje velikih dvomov in iskanja ter na koncu spoznala, da živeti v tej skupnosti ni njen poklic. Ob podpori predstojnikov je ustanovila svoj red in se posvetila službi bolnikom. Veliko je tudi sama pretrpela in bila dolgo časa na bolniški postelji.





Ime: Marija je različica hebrejskega imena Mirjam: »tista, ki jo ljubi Bog«, Jožefa pa izhaja iz imena Jožef: »naj (Bog) doda (potomstvo)«.

Rodila se je 7. septembra 1842 v Vitorii v Španiji,

umrla pa 20. marca 1912 v Bilbau, prav tako v Španiji.

Družina: Bila je prvorojenka med tremi dekleti stolarja Bernaba Sancha in Petre de Guerra, gospodinje.

Skupnost: Leta 1871 je v Bilbau ustanovila redovno družbo bolniških strežnic Jezusovih služabnic. Njihovo osnovno poslanstvo je strežba bolnikom v bolnišnicah in po domovih, kasneje pa so se začele posvečati še drugim pomoči potrebnim: starejšim ženam, otrokom po zavetiščih, obolelim za aidsom.

Ustanove: Ob smrti Marije Jožefe od Srca Jezusovega je imel red 43 hiš in več kot tisoč sester. Njihova dnevna zavetišča za ostarele, pastoralni centri in redovne hiše so razširjeni zlasti v najbolj revnih državah Latinske Amerike in Azije (Čile, Argentina, Paragvaj, Kolumbija, Ekvador, Peru, Mehika …) pa tudi v Italiji, Španiji, Franciji, na Portugalskem.

Grb/geslo: Znak IHS v rdečem grbovnem polju, obdan z napisom: »Srce Jezusovo, zdravje bolnikov« (Cor Jesu salus infirmorum).

Duhovnost: Njena duhovnost temelji na treh stebrih: velika ljubezen do evharistije in Jezusovega Srca; premišljevanje skrivnosti odrešenja in soudeleženost pri Kristusovem trpljenju na križu; popolno služenje bolnim v kontemplativnem duhu.

Zavetnica: Kot ustanoviteljica velja za zavetnico svoje redovne družbe bolniških strežnic Jezusovih služabnic.

Kreposti: Že kot otrok je Marija Jožefa gojila iskreno pobožnost do evharistije in Device Marije, imela je velik čut za revne in bolne, ljubila pa je tudi samoto.

Upodobitve: Na fotografiji vidimo redovnico v črni redovni obleki z belim ovratnikom. Na upodobitvah pa je za njo naslikana še podoba Srca Jezusovega.

Grob: Pokopali so jo na mestnem pokopališču v Bilbau, že leta 1926 pa so njene posmrtne ostanke prenesli v materno hišo in jo pokopali v kapeli, kjer leži še danes.

Goduje: 20. marca.

Beatifikacija: Papež Janez Pavel II. jo je 7. septembra 1992 razglasil za blaženo, 1. oktobra 2000 pa za svetnico.

Misel: »Dobrodelnost in medsebojna ljubezen že v tem življenju ustvarjata raj v naših skupnostih. Kamorkoli gremo, nikjer ne moremo živeti brez križa, saj je redovno življenje življenje žrtvovanja in nesebičnosti. Temelj največje popolnosti je bratska ljubezen.«

Splet: www.siervasdejesus.com

Nazaj na vrh