Zapri
Iskanje

Marijino brezmadežno srce

Za vas piše:
Tereza Mohar
Objava: 25. 06. 2022 / 00:30
Oznake: Duhovnost, Praznik, Vera
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 20.06.2022 / 15:55
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Marijino brezmadežno srce

Marijino brezmadežno srce
Marijino in Jezusovo srce sta močno povezana. FOTO: Tatjana Splichal
Dan po prazniku Srca Jezusovega se v bogoslužju spominjamo Brezmadežnega srca Marije, ki je Jezusu podarila človeško življenje.

»Spomin Marijinega brezmadežnega srca je vseobsegajoče obhajanje srčne pridružitve Matere k odrešenjskemu delu Sina,« je zapisano v Direktoriju za ljudske pobožnosti in bogoslužje.

Marija, moja Mati, daj mi svoje čisto in brezmadežno, vendar ponižno Srce, da bom lahko spoznala Jezusa, kot ga poznaš ti, da mu bom lahko služila, kot si mu služila ti; daj mi svoje Srce, da bom zmožna ljubiti tako, kot ljubiš ti. (Sv. Mati Terezija iz Kalkute)

Cerkev Marijinega brezmadežnega srca v Spodnji Polskavi. FOTO: Ivo Žajdela

Marijinemu brezmadežnemu srcu so na Slovenskem posvečene tri podružnične cerkve: v Brezovem Dolu v župniji Ambrus, v Lokah pri Zagorju v župni Kisovec in na Pragerskem v župniji Spodnja Polskava.

Sv. Janez Eudes (1601–1680) je eden od začetnikov češčenja Marijinega brezmadežnega srca in si je zelo prizadeval za njegovo širjenje. Takole je zapisal o Marijinem srcu (povzeto po objavi v reviji Magnificat, junij 2016): 

Preslavna Devica nas ljubi z nadvse gorečo ljubeznijo, z isto ljubeznijo, s katero ljubi Boga-Človeka, svojega božanskega Sina Jezusa Kristusa, saj ve, da je on naša glava in mi njegovi udje, da smo z njim torej eno, podobno kot so členi z glavo telesa eno. Zato nas sprejema kot svoje otroke in nas ljubi na isti način kakor svojega Sina. Marijino srce je kakor goreče ognjišče, katerega plameni sežejo povsod in netijo veliko več ognja in topline ljubezni do nas od tistega, ki ga vsebujejo srca vseh očetov in mater do otrok, bratov in sestra enih do drugih, prijateljev do prijateljev. Skratka, njeno srce vsebuje več gorečnosti, kot je kdaj koli prej plamtelo v srcih v nebesih in na zemlji. Ta njena ljubezen je podobna zaslepljujočemu soncu, ki razsvetljuje vse stvari. Osvetljuje temo vseh, ki se približajo njenemu žaru; razkriva naše krivde in slabosti, ki bi jih radi zanikali; razkriva našo ničevost in bedo tako, da se naposled ponižamo sami pred seboj. Žar Marijine ljubezni nam razodeva vso hudobijo in pasti sovražnikov odrešenja z namenom, da nas pred njimi reši; razkriva nam vso prevaro in zvijačnost nespametnega posvetnega mišljenja in nas spodbuja, naj ga preziramo; razodeva nam čudovita dela Božje veličine in dobrote, da bi mu znali služiti s strahom Božjim in ljubeznijo.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh