Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Marino Qualizza prejel Gujonovo nagrado

Za vas piše:
K. C.
Objava: 19. 01. 2016 / 08:24
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 02.12.2023 / 10:59
Ustavi predvajanje Nalaganje
Marino Qualizza prejel Gujonovo nagrado

Marino Qualizza prejel Gujonovo nagrado

V soboto, 16. januarja, so se v Tolminu zbrali Slovenci iz Videmske pokrajine in Posočja.

V soboto, 16. januarja, so se v Tolminu zbrali Slovenci iz Videmske pokrajine in Posočja. Na srečanju so tudi podelili Gujonovo nagrado, ki jo podeljujejo za zasluge pri ohranjanju slovenskega jezika in kulture. Letošnji prejemnik je duhovnik Marino Qualizza, imenovan tudi eden zadnjih Čedermacev.

Mašuje tudi v odročnih krajih

»S svojim pogumom spodbuja zamejske Slovence v Videmski pokrajini, da gojijo in ohranjajo svoj materni jezik, slovenščino. Poleg tega pa drži živo žerjavico pod pepelom slovenskega življa tudi v najbolj oddaljenih krajih, kot je Dreka,« je o letošnjem nagrajencu povedal eden izmed pobudnikov srečanj Slovencev Videmske pokrajine in Posočja Zdravko Likar. Marino Qualizza vsako nedeljo mašuje pri Devici Mariji v Dreki, v slovenščini pa vsako soboto v Špetru.

Marino Qualizza se je rodil leta 1940 v Podutani. Doktorat iz teologije je opravil v Rimu na univerzi Gregoriana. 29. junija 1965 je bil v videmski stolnici posvečen v duhovnika. Veliko let je bil stolni župnik v Vidmu, od leta 1970 pa profesor dogmatike v videmskem seminarju, kjer je bil tudi direktor višjega teološkega inštituta. Bil je tudi odgovorni urednik zamejskega kulturno-verskega petnajstdnevnika Dom. Živi v domu za ostarele duhovnike v Vidmu, kjer tudi predava na bogoslovju in inštitutu.

Leta 2013 je prejel nagrado Dušana Černeta.

50 let Čedermaci



»Skoraj predzadnji slovenski duhovniki. Za nami je prišel še mons. Lorenzo Caucig in še en misijonar. Potem so se potoki posušili. Duhovniška služba je bila lepa, četudi smo včasih naleteli in še naprej naletimo na poti na veliko težav in se moramo ogniti kakšnemu kamnu, druge pa odvaliti. Če imaš vero v sebe, če slišiš, na kakšno melodijo poje Sveti Duh, tvoje življenje postane lepo, svobodno, daje veselje tebi in morebiti tudi drugim,« je dejal Marino Qualizza ob 50-letnici mašništva, ki jo je skupaj s štirimi duhovniki praznoval lani poleti.

Nagrada nosi ime po matajurskem župniku Paskvalu Gujonu, ki se je boril za pravice Slovencev v Videmski pokrajini.

Foto: Ivo Žajdela

Preberite tudi:
Ponos beneških dolin - Osebnost tedna - Marino Qualizza
Ljubiti Boga in svojega bližnjega - Pogovor z beneškim duhovnikom Marinom Qualizzo

Nalaganje
Nazaj na vrh