Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Martin Golob: »Moj namen je oznanjati in širiti Boga«

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 26. 02. 2022 / 00:30
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 24.02.2022 / 14:19
Ustavi predvajanje Nalaganje
Martin Golob: »Moj namen je oznanjati in širiti Boga«
Martin Golob. FOTO: Tatjana Splichal

Martin Golob: »Moj namen je oznanjati in širiti Boga«

Grosupeljski župnik Martin Golob o lastni izkušnji uporabe novih tehnologij.

Digitalna orodja uporabljate kot podaljšano roko pri dostopu do vernikov in ljudi dobre volje. Na ta način ste se najbrž precej bolj približali mlajšim generacijam, ki so bolj vešče uporabe novih tehnologij?

Digitalna družbena omrežja uporabljam že kar nekaj let. So obdobja, ko sem nekoliko bolj aktiven, in obdobja, ko sem malo manj. Na začetku sem jih uporabljal bolj z namenom druženja, da sem ohranjal stike s sošolci iz srednje in osnovne šole. 

Danes so družbena omrežja del oznanjevanja. So orodje, kjer lahko zelo na hitro kaj sporočim in to pride v zelo hitrem času do tisočev ljudi. 

Družbena omrežja so čudovit pripomoček za približevanje in navezovanje stika. Za vstop v globine pa še vedno prisegam na klasičen pogovor in srečanje v živo.

TikTok mi pa ni všeč. Bil sem žalosten, kaj tam lahko vse vidiš.

Ste kdaj dobili občutek, da so se zaradi uporabe digitalnih pripomočkov in pomanjkanja stikov v živo odnosi med vami in verniki spremenili?

Mogoče me je kdo zaradi tega, ker me je gledal samo prek družbenih omrežij, drugače presodil. Poznal me je samo prek tistega, kar je razbral iz socialnih omrežij in komentarjev. Da bi bili odnosi bistveno drugačni, pa ne vem. Gotovo so lahko odnosi bolj domači.

Pri oznanjevanju čutim veliko odgovornost. Vedno se vprašam, kaj želim sporočiti in kakšen je namen. FOTO: Rok Mihevc

Ali ste kdaj deležni kakšnih kritik, da se preveč naslanjate na splet oziroma digitalna orodja?

Tudi tega sem deležen, vendar se ne vznemirjam. Kritike vzamem zares in nato z duhovnim vodjem in spovednikom presodim, ali so na mestu ali ne.

Vas kdo kdaj prosi za pomoč ali nasvet glede uporabe računalnika ali družbenih omrežij, denimo iz vrst bratov duhovnikov?

Da, so me tudi prosili. Mnogo duhovnikov se je zelo trudilo, še posebej med epidemijo, da bi bili blizu svojim faranom. To se mi je zdelo lepo.

Na Facebookovem profilu imate več kot 76.000 sledilcev. Ali zaradi tega čutite določeno odgovornost? Po kakšnem ključu se odločate, kaj boste objavili? Kje si postavite mejo?

Seveda čutim odgovornost. Vedno se vprašam, kaj želim sporočiti in kakšen je namen. Moj namen je vedno oznanjati in širiti Boga. Mi pa to pride zelo prav, ko organiziram kakšen dogodek. 

Za vstop v globine še vedno prisegam na klasičen pogovor in srečanje v živo.

Mirno lahko objavim dogodek in vem, da bo udeležba velika. Odgovornost je tudi, da ne delam zdrahe, da nisem kritiški. Odgovornost vidim tudi v tem, da oznanjam pravi nauk. Meja je, da oznanjam Boga in način življenja enega duhovnika.

Ali razmišljate, da bi postali dejavni tudi na platformi TikTok, katere uporaba je razširjena predvsem med najmlajšo generacijo?

TikTok mi pa ni všeč. Menim, da ni zdrav za človekovo srce, duha in oči. Bil sem žalosten, kaj tam lahko vse vidiš. Negativno sem bil presenečen, kako je sposoben »ukrasti« čas, ne da bi se zavedal. Od tistega trenutka ga ne uporabljam. V njem se ne prepoznam.


Prispevek je bil najprej objavljen v tedniku Družina (8/2022). 

Nalaganje
Nazaj na vrh