Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Maša v Amanu, srečanje z begunci

Objava: 24. 05. 2014 / 19:54
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:14
Ustavi predvajanje Nalaganje
Maša v Amanu, srečanje z begunci

Maša v Amanu, srečanje z begunci

Papež je iz jordanske prestolnice odpotoval v Betanijo onkraj Jordana in znova goreče pozval k miru v Siriji.

Danes popoldne je papež Frančišek daroval sveto mašo na amanskem mednarodnem stadionu, med katero je prvo sveto obhajilo prejelo okoli 1.400 otrok. Evharističnega slavja v italijanskem in arabskem jeziku so se udeležili tudi številni kristjani begunci iz Palestine, Sirije in Iraka. Ob koncu maše je papeža in vse zbrane nagovoril tudi latinski patriarh v Jeruzalemu Fouad Twal. Frančišek je v nagovoru spregovoril o Svetem Duhu.



Izpostavil je, da sveto mašo obhajajo nedaleč stran od kraja, kjer se je Sveti Duh spustil na Jezusa iz Nazareta, potem ko ga je Janez krstil v reki Jordan. Navzoče je povabil, naj premišljujejo o Svetem Duhu, o tem, kar je storil v Kristusu in v ljudeh in kar je moč povzeti v treh dejanjih: Duh pripravlja, mazili in pošilja.

Ob koncu nagovora je papež Frančišek pozdravil vse kristjane begunce, ki so se udeležili bogoslužja, zbrane vernike pa povabil, naj prosijo Svetega Duha, da bi pripravil naša srca na srečanje z brati onkraj različnih idej, jezikov, kulture in veroizpovedi, da bi mazilil vse naše bitje z oljem svojega usmiljenja, ki ozdravlja rane napak, nerazumevanj in sporov, ter da bi nas poslal s ponižnostjo in krotkostjo po napornih poteh, a rodovitnih v iskanju miru.

Po sveti maši v Amanu se je papež Frančišek napotil v 50 km oddaljeno Betanijo onkraj Jordana, kjer je obiskal kraj Jezusovega krsta. Tam je najprej molil v tišini, nato blagoslovil vodo, ob koncu pa se podpisal v častno knjigo. Zatem se je odpravil v latinsko cerkev, ki je še vedno v izgradnji, temeljni kamen zanjo pa je med svojim obiskom kraja Jezusovega krsta, 10. maja 2009, blagoslovil papež Benedikt XVI.

Papež Frančišek se je v cerkvi srečal s približno 600 begunci in mladimi invalidi, ki so svetega očeta pričakali s petjem in pričevanji. V nagovoru jim je dejal, da si je zelo želel srečanja ravno z njimi, ki so zaradi krvavih sporov morali zapustiti svoje domove in domovino ter so našli zatočišče na gostoljubnih jordanskih tleh. Želel si je tudi srečanja z mladimi, ki nosijo težo kakšne telesne omejitve.

Papež se je zahvalil jordanskim oblastem in narodu za velikodušen sprejem velikega števila beguncev, ki prihajajo iz Sirije in Iraka, zahvalil pa se je tudi vsem, ki beguncem nudijo pomoč in solidarnost. Izpostavil je človekoljubno delo, ki ga opravljajo cerkvene ustanove, kot so Karitas Jordanija in druge, ki pomagajo ljudem v stiski, ne da bi pri tem delali verske, etnične ali ideološke razlike. Po papeževih besedah na ta način izražajo sijaj ljubečega obličja usmiljenega Jezusa. Sveti oče je nekaj besed namenil tudi mednarodni skupnosti, da Jordanije ne bi pustila same v spoprijemanju s humanitarnimi razmerami, ki nastajajo zaradi tako velikega števila beguncev, ampak da bi nadaljevala in še povečala svojo podporo in pomoč.

Papež je v nagovoru beguncem in mladim invalidom znova pozval k miru v Siriji in izrazil svoje prepričanje, da se do rešitve lahko pride samo preko dialoga in umiritve, sočutja do trpečih, iskanja politične rešitve in čuta odgovornosti do bratov. Zbrane mlade je prosil, naj se mu pridružijo v molitvi za mir, tudi tako, da Bogu darujejo svoje vsakodnevne napore. Spodbudil jih je k sodelovanju in izgradnji družbe, ki bo spoštovala najšibkejše, bolne, otroke in ostarele. Pred koncem srečanja je še enkrat pozval, naj prevladata razum in umiritev ter naj s pomočjo mednarodne skupnosti Sirija najde pot miru.

Vir: Radio Vatikan / M. M. Š.
Foto: splet


Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh