Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Mašniško in diakonsko posvečenje v Petrovčah [FOTO]

Za vas piše:
Jože Potrpin
Objava: 03. 07. 2023 / 07:44
Oznake: Maša, Praznik, Škof
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 04.07.2023 / 12:41
Ustavi predvajanje Nalaganje
Mašniško in diakonsko posvečenje v Petrovčah [FOTO]
Novomašnik Drago Ferencek in stalni diakon Mihael Hild. FOTO: Jože Potrpin

Mašniško in diakonsko posvečenje v Petrovčah [FOTO]

V nedeljo, 2. julija, je pred polno župnijsko in romarsko cerkvijo, baziliko Marijinega obiskanja v Petrovčah, škof Maksimilijan Matjaž med slovesno mašo z obredom posvetil v mašnika Draga Ferenceka iz reda dominikancev, doma iz župnije Ljubljana – sv. Križ, in v stalnega diakona Mihaela Hilda iz župnije Trbovlje – sv. Martin.

Ob oltarju so se škofu Maksimilijanu pridružili upokojeni škof Stanislav Lipovšek, provincial Hrvaške dominikanske province p. Slavko Slišković s sobrati in bogoslovci, p. Ivan Arzenšek, župniki župnije Marijinega obiskanja Petrovče in rektor bazilike, Peter Možina župnije sv. Križ-Ljubljana, Matej Dečman župnije Trbovlje – sv. Martin, številni duhovniki in redovniki, stalni diakoni.

FOTO: Jože Potrpin

Med navzočimi so bili redovnice, župan občine Žalec Janko Kos, domači, svojci in prijatelji, farani iz petih župnij in romarji. S kora so slovesnost povzdigovali združeni pevski zbori – župnije Petrovče, obeh trboveljskih župnij in tudi Hrastnik. Ob koncu sta zbrane nagovorila in se zahvalila za dar posvečenosti novi stalni diakon Mihael in novomašnik Drago. Žalski župan Kos se je zahvalil za lepo sodelovanje med župnijo in občino. Pred mašo je bil molitveno slavilni program.
FOTO: Jože Potrpin

Škof Maksimilijan je v pridigi po pozdravu vseh navzočih namenil prvo misel obema, ki sta bila posvečena (in vsem zbranim) Gospodove besede, trikratni klic iz evangelija: »Ne bojte se!« In poudaril: »Ne bojte se Kristusa, ker vam ničesar ne jemlje, ampak vse daje, na nov, bolj popoln način. Ne bojte se klica, s katerim vaju je Bog klical in vabil, da bi mu zaupala, se izročala in sledila. Oba sta prehodila sorazmerno dolgo in pestro življenjsko pot, v kateri sta že prepoznavala Gospoda in njegov načrt za vajino življenje. Pot vsakega je bila po svoje nenavadna in edinstvena. Ni bilo malo preprek in težav, preobratov in presenečenj, klic pa je vedno bolj rastel in zorel. Marsikdaj na drugačen način, kot sta si predstavljala. A Gospod vaju je privedel sem, do tega trenutka. Ko bo On po škofu iztegnil svojo roko in vama po duhovnem maziljenju podaril neizbrisno znamenje njegovega sinovstva, službe, diakonskega in duhovniškega služenja. Postala bosta posvečena prinašalca njegove navzočnosti, moči in ljubezni služenja. Verjamem, da vaju ob tem dejstvu spreletava ne samo blaženost, ampak tudi strah, strah ob zavedanju svoje človeške nemoči, nevrednosti in omejenosti. Zato nam Gospod danes kliče tudi, ne bojte se svojih omejitev, svoje nepopolnosti. Z Gospodom namreč lahko tudi te postanejo rodovitna njiva za dobra dela.«

FOTO: Jože Potrpin

Varujemo pa naj se skrajnosti, ki hromijo naše življenja po veri. Večvrednosti ali ničvrednosti, ampak ljubljeni, takšni smo v božjih očeh. Bog ne kliče samo popolnih, ampak predvsem take, ki ga iščejo, ljubijo, potrebujejo…

FOTO: Jože Potrpin

»Zaupajta Gospodu, ki vama danes pravi, vredna ste več kot veliko vrabcev, celo lasje na vajini glavi so prešteti.« Rodovitnost njunega služenja pa bo odvisna tudi od tega, koliko bosta imela rada ljudi. Škof je nenazadnje spomnil tudi na njuni podobni gesli, čeprav se prej nista poznala, ki sta si ju izbrala za svoje poslanstvo. Zaupaj v Gospoda in delaj dobro (Drago). Vi, bratje, pa se ne naveličajte delati dobro (Mihael).

Še nekaj fotografij Jožeta Potrpina s slovesnosti v Petrovčah si oglejte v spodnji fotogaleriji.


Nalaganje
Nazaj na vrh