Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Godovnjak Matej Pavlič: Da bi župnijske evre prav uporabili

Za vas piše:
Katja Zver
Objava: 21. 09. 2023 / 05:00
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 21.09.2023 / 07:26
Ustavi predvajanje Nalaganje
Godovnjak Matej Pavlič: Da bi župnijske evre prav uporabili
Duhovnik in doktor cerkvenega prava Matej Pavlič. FOTO: Tatjana Splichal

Godovnjak Matej Pavlič: Da bi župnijske evre prav uporabili

Danes goduje apostol in mučenec sv. Matej, ki ima posebno mesto v našem koledarju, saj v teh dneh poletje prehaja v jesen. V Svetem pismu o apostolu in piscu prvega evangelija, Mateju, sicer ne izvemo veliko. Piše pa, da je bil med tistimi dvanajsterimi, ki jih je Jezus izbral kot svoje najbližje učence. O njegovem zavetniku smo se pogovarjali z duhovnikom in doktorjem cerkvenega prava Matejem Pavličem.

Župnik iz Gorij Matej Pavlič prihaja z Gorenjske, je četrti izmed šestih otrok. V duhovnika je bil posvečen pred slabimi dvajsetimi leti.

Pavlič je v Rimu preživel več kot četrtino svojega življenja, sprva kot študent, kasneje, med letoma 2011 in 2019, kot tajnik pri kardinalu Rodetu. Deluje tudi kot cerkveni pravnik v Nadškofiji Ljubljana, in sicer kot predsednik cerkvenega sodišča. »V svojem poklicu uživam, medtem ko v prostem času rad kolesarim, planinarim in berem,« se opiše Matej Pavlič.

Matej Pavlič z mladimi na Triglavu. FOTO: Osebni arhiv 

Kdo je zaslužen, da vam je ime Matej?

Tako so se preprosto odločili starši, ime je bilo takrat tudi kar običajno. Več Matejev in Matej iz moje generacije poznam. Morda pa je mama, ekonomistka, po tihem mislila, da mora vsaj eden od otrok nositi ime tudi po zavetniku računovodij.

Kaj bi bil Matej Pavlič, če ne bi bil duhovnik? 

Učiteljica slovenščine me je videla za učiteljskim katedrom, navduševal sem se za zgodovino, biologijo, pa še kuhal sem rad. Morda bi delal v zdravniški halji ali se potikal po zaprašenih arhivih v iskanju pozabljenih dragocenosti. Izkušam pa, da mi vse, kar sem se kadarkoli naučil, na župniji pride zelo prav.

Po maši pri Domu Planika pod Triglavom. FOTO: Osebni arhiv 

V čem vidite največjo podobnost s svetnikom, po katerem nosite ime? Kako vam je sv. Matej za zgled?

Ponosen sem bil, ko sem prvič slišal pomen hebrejskega imena mojega zavetnika: »Božji dar«. Kaj ni lepo vedeti, da si Božje darilo nekomu? Neprekosljiva pa je njegova zgodba poklicanosti. Jezus pride, ga zagleda pri mitnici v opravljanju njegovega posla, ga pokliče, Matej pa brez besed in pomišljanja vstane in gre za njim. Eksplozivna odločitev. In v evangeliju ni nikjer zapisano, da bi jo nekdanji cestninar obžaloval.

Praznovanje godu mi je pomembnejše od rojstnega dneva, ker mi kaže, da sem rojen za nebesa, ne samo za ta svet. Je del moje krščanske identitete, na katero sem ponosen. (Matej Pavlič)

Matej je bil eden od dvanajstih Jezusovih apostolov. Kako pomembno mesto je zavzemal med apostolsko druščino?

Fenomenalen je trenutek njegovega poklica in njegova tiha zvestoba. A v celem evangeliju ne izreče ene besede. Morda ni imel časa govoriti, ker si je sam zapisoval Jezusove besede in jih vpletel v enega od štirih evangelijev, ki po njem nosi ime. Očitno se je trudil v ozadju in ni izstopal. Pred križem sicer tudi on pobegne, a ga po vstajenju najdemo v skupini, ki se je zadrževala v dvorani zadnje večerje in prejela dar Duha.

Apostol Matej je po starodavnem izročilu dolgo deloval v Etiopiji in za vero v Kristusa navdušil veliko ljudi. Kako nas lahko nagovarja v današnjem času, da bi se spreobrnili tudi mi?

Kljub molku je njegov zgled zgovoren. Cestninar se je bil pripravljen odreči donosni službi, torej nas uči nenavezanosti. Brez besed vstane in gre za Jezusom, torej je bil zmožen odločitve. Ostal je med apostoli tudi preko Kalvarije in v času prvih preganjanj, zato nas uči zvestobe v preizkušnji. Njegova skupnost ali sam je napisal evangelij in nam s tem kaže, naj o Jezusovem življenju premišljujemo in iz njegovega sporočila živimo.

Razlaga na romanju. FOTO: Alexandra Pintar 

Tudi vi ste podobno kot apostol Matej sledili Jezusovemu klicu. Kje še vidite stične točke z vašim nebeškim zavetnikom?

Matej je v svojem evangeliju iz cele Stare zaveze Svetega pisma zbral napovedi Mesija in jih uporabil, da je opisal Jezusa in njegovo poslanstvo. S tem je pokazal na živo vero v prvi krščanski skupnosti, da je Jezus Kristus dokončni Božji odgovor svetu, da je v njem Bog človeku razodel svoj obraz. To želim oznanjati tudi sam kot duhovnik. Kot župniku pa mi pride prav tudi kakšna Matejeva sposobnost še izpred spreobrnjenja in se mu priporočam, da bi župnijske evre prav uporabili.

Na praznik sv. Mateja goduje okrog 12.000 Slovencev, ki nosijo ime Matej. Kaj menite, zakaj je ime Matej med Slovenci tako priljubljeno? 

Res nas je kar veliko. A smo že letnik tam proti abrahamu. Sedaj so bolj v modi naši »sorodniki« Matevži, Teje in podobno. Ne vem, zakaj so ime tako pogosto izbrali, morda zaradi Mateje Svet, ki nas je v preteklosti razveseljevala na belih strminah. A sam sem bil vedno počaščen, ko sem kot ministrant poslušal »iz svetega evangelija po Mateju«.

Pri novi maši brata Marka z brati in sestrami. FOTO: Osebni arhiv 

Med tem ko je Matej dokaj priljubljeno ime, v Sloveniji nobena župnijska cerkev ni posvečena sv. Mateju, le nekaj podružnic. Zakaj mislite, da je tako?

Že od nekdaj se čudim, da ima tako malo cerkva. Še njegove relikvije v Salernu v južni Italiji počivajo v katedrali, prvotno posvečeni Mariji. A po drugi strani je med najbolj upodabljanimi svetniki, skupaj z drugimi tremi evangelisti je krasil ali še krasi skoraj vsako prižnico po cerkvah. Skrit in zgovoren hkrati, kot je njegov lik v evangeliju.

Kako praznujete svoj god? Zakaj se vam ga zdi pomembno praznovati?

Doma smo na predvečer godu redno »ofirali«, praznovali z razbijanjem po pokrovkah in nato voščilom in pogostitvijo. Še danes se tega držim. Praznovanje godu mi je pomembnejše od rojstnega dneva, ker mi kaže, da sem rojen za nebesa, ne samo za ta svet. Je del moje krščanske identitete, na katero sem ponosen.

Nalaganje
Nazaj na vrh