Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Matej Tonin: »Ali krščanski demokrati živimo v 'jamah'?«

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 19. 07. 2022 / 06:58
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 19.07.2022 / 07:18
Ustavi predvajanje Nalaganje
Matej Tonin: »Ali krščanski demokrati živimo v 'jamah'?«
Matej Tonin: Z ženo sva se odločila, da bova sprejela življenje ne glede na to, kakšno bo, in se za splav ne bi odločila – tudi če bi bil najin še nerojen otrok hudo bolan. FOTO: Tatjana Splichal

Matej Tonin: »Ali krščanski demokrati živimo v 'jamah'?«

»Ali krščanski demokrati živimo v 'jamah', smo nestrpni do istospolnih in želimo prepovedati splav? Seveda ne. Smo pa ob nedavni odločbi ustavnega sodišča odločno izrazili naše stališče, da pravica odraslih do posvojitve otroka ne obstaja.«

Tako je svoj zapis na družbenih omrežjih ob robu odločbe ustavnega sodišča, češ da trenutna ureditev, ki istospolnim partnerjem ne omogoča sklenitve zakonske zveze in posvojitve otrok, ni skladna z ustavo, začel predsednik Nove Slovenije – krščanskih demokratov (NSi) mag. Matej Tonin.

Pravica otroka in ne izražanje nestrpnosti

Po njegovem je treba otroku, ki gre po spletu zelo težkih okoliščin v posvojitev, zagotoviti najbolj optimalno obliko družine – z mamo in očetom. »Še tako dobra mama ne more nadomestiti očeta in še tako dober oče ne more nadomestiti mame. Gre torej za pravico otroka in iskanje njegovih najvišjih koristi in ne izražanje nestrpnosti,« je odločen Tonin.

Istospolni morajo biti spoštovan del skupnosti

Ali torej živimo v »jamah« in smo nestrpni do istospolnih? Nikakor ne, vse ljubezni so lepe, zagotavlja predsednik NSi. »Še več, kot družba smo dolžni zagotoviti, da so tudi geji in lezbijke enakovreden in spoštovan del naše skupnosti. In to moramo tudi na glas povedati. Nesprejemljivo je, da so deležni očitkov in zasramovanj zaradi svoje spolne usmerjenosti,« nadaljuje Tonin.

Veljavni družinski zakonik je povsem ustrezen

Pa vendar v NSi vztrajajo, da mora država tradicionalni družini kot skupnosti moža in žene zagotoviti posebno mesto in poseben status, saj je lahko le v zvezi moža in žene spočeto novo življenje. Zato je po mnenju NSi zdaj veljavni družinski zakonik povsem ustrezen, saj istospolnim partnerjem omogoča izenačitev vseh pravic s heteroseksualnimi pari – razen pravice do posvojitve otrok.

Pravica do življenja kot najvišja vrednota

»Ali imam prijatelje, ki so geji? Imam in so odlični ljudje. Ali so člani stranke NSi tudi geji in lezbijke? Prav gotovo in so dobrodošli,« izpostavlja Matej Tonin: »Ali vseeno živimo v 'jamah' in želimo prepovedati splav? Nikakor, spoštujemo pa pravico do življenja kot najvišjo vrednoto.«

Splavov naj bo čim manj in ne čim več

Splava, nadaljuje Tonin, ne bi prepovedali, ker zakonska prepoved ne reši ničesar, kdor pa je za splav odločen, bo vedno našel pot; si pa v NSi želijo, da bi bilo splavov čim manj in ne čim več, in zlasti mislijo, da bi bilo treba vsem ženskam in parom, ki so pred to težko odločitvijo, zagotoviti kar najboljšo podporo.

»Z ženo sva se odločila, da bova sprejela življenje ne glede na to, kakšno bo«

»Svojih vrednot ne vsiljujemo nikomur, želimo pa, da tudi družba spoštuje naše vrednote. In kaj to pomeni? Z ženo sva se odločila, da bova sprejela življenje ne glede na to, kakšno bo, in se za splav ne bi odločila – tudi če bi bil najin še nerojen otrok hudo bolan. Hvala Bogu, imela sva srečo, saj nama je Bog namenil tri čudovite otroke,« je poudaril predsednik NSi.

Poslušajmo se in se skušajmo tudi slišati

»Želim pa si, da splav in pravice istospolnih ne bi bile več ideološko vprašanje in tema, ki vnaša nove razdore. Za začetek se poslušajmo in drug drugega poskušajmo tudi slišati. Vsak človek, ki je v zahtevnih okoliščinah in težkih življenjskih preizkušnjah, pa potrebuje zlasti našo podporo, sočutje in razumevanje. In tega si želimo v NSi,« je odmevno objavo na družbenih omrežjih zaključil mag. Matej Tonin.

Nalaganje
Nazaj na vrh