Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kako močno šolske potrebščine obremenijo družinski proračun?

Za vas piše:
Mojca Purger
Objava: 31. 08. 2023 / 04:00
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 31.08.2023 / 14:45
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kako močno šolske potrebščine obremenijo družinski proračun?
Starejši kot je otrok, več šolskih potrebščin potrebuje. FOTO: Tatjana Splichal

Kako močno šolske potrebščine obremenijo družinski proračun?

Prvi šolski dan je pred vrati. Čas, ko vse diši po novem in vznemirljivem, za starše vsako leto prinese precej stroškov z nakupom šolskih potrebščin. Letos so se te še posebej močno podražile.

Podražitve osnovnih življenjskih potrebščin spremljamo že vse leto. Med skupino slovenskih katoliških mater smo izvedli spletno anketo in jih povprašali, koliko so letos njihove družine porabile za plačilo šolskih potrebščin: zvezkov, delovnih zvezkov, učbenikov, pisal, peresnic, torb ... Vprašali smo jih tudi, koliko več so po njihovi oceni plačali kot prejšnje leto ter kako težko si vse to privoščijo. 

Na našo anketo je odgovorilo 96 mater, ki imajo v povprečju 2,7 otroka v osnovni oz. srednji šoli. Dobra polovica jih je za potrebščine za enega otroka plačala med 100 in 200 EUR, petina jih je plačala do 100 EUR, 16 mater je plačalo med 200 in 300, šest do 400, ena pa celo med 400 in 500 EUR. Stroški potrebščin so odvisni od razreda in šole, ki jo otrok obiskuje: mlajši kot je otrok, cenejše so njegove potrebščine (oz. jih potrebuje manj), in starejši kot je, večji so stroški. Kadar je treba kupiti tudi nov šolski nahrbtnik, stroški hitro poskočijo. 

Preberite tudi: Založba Družina podarila delovne zvezke trem žrtvam poplav

Pri tem znesku je treba upoštevati, da vsak otrok potrebuje svoje šolske potrebščine, zato vidimo, da končni znesek na posamezno družino nikakor ni majhen. 

FOTO: Tatjana Splichal

Kako močno vas obremeni strošek šolskih potrebščin?

Med 96 materami, ki so odgovarjale na anketni vprašalnik, jih je na vprašanje, kako močno njihove družine strošek šolskih potrebščin obremeni, 53 % odgovorilo, da zmorejo strošek plačati brez težav, kar 43 % pa je odgovorilo, da morajo zato, da pokrijejo strošek šolskih potrebščin, varčevati na drugih področjih. Štiri med njimi pri plačilu računajo na pomoč centra za socialno delo in drugih dobrodelnih organizacij. 

Preberite tudi: Karitas poskrbela za 11 tisoč šolskih nahrbtnikov

Anketo smo izvedli v spletni skupini katoliških mater. Infografika: Lucia Jerman.

O podražitvi od lanskega leta

Najbolj enotne so si bile matere v odgovoru na vprašanje, za koliko ocenjujejo, da so se potrebščine podražile v primerjavi z lanskim letom. Kar 59 mater je odgovorilo, da so za potrebščine letos plačali več kot 50 % več kot prejšnje leto. Tretjina jih ocenjuje, da so plačali približno enako kot lani, šest mater pa je odgovorilo, da so letos plačali dvakrat več kot lani. 

Na anketo je odgovorilo 96 slovenskih mater. Infografika: Lucia Jerman.

"Kar zagrizejo v družinski proračun, čeprav ne kupimo vsako leto nove torbe in peresnic."

Zdi se jim, da je delovnih zvezkov preveč

V odprtem vprašanju o stroških, ki jih imajo družine z nakupom šolskih potrebščin za otroke, se je veliko mater pritožilo, da so dragi še zlasti delovni zvezki in likovni pripomočki. Predlagale so, da bi delovne zvezke za vse otroke plačala država (trenutno krije stroške za otroke v prvi triadi osnovne šole). "V OŠ je absolutno preveč delovnih zvezkov. otroci bi namreč potrebovali več pisanja in lastne aktivnosti, za kar bi zadostovali zvezki in učbeniki," je zapisala ena, podobno pa jih meni še precej. Opozarjajo tudi, da se veliko delovnih zvezkov ne izpolni do konca, prav tako nepopisani postanejo nekateri zvezki.  

Predlagale so tudi, da bi likovne pripomočke kupila šola za vse otroke skupaj in bi se tako strošek nekoliko porazdelil, saj bi plačali le to, kar v resnici porabijo. Povedale so, da marsikatera družina nakupuje takrat, ko kje opazijo popuste, tudi če je to med šolskim letom.

Ena od mater je predlagala: "Kupiti najbolj drage in kvalitetne pripomočke in otroke naučiti, da jih čuvajo, je najcenejše." Opozorile so, da je treba strošku šolskih potrebščin prišteti še vozovnico za mestni avtobus in drugo. 

Nekaj mater pa nakup šolskih potrebščin vidi kot naložbo v otrokovo znanje. "Zdi se mi, da se v otrokovo izobraževanje splača vlagati. Želela bi si, da bi učitelji gledali na kakovost gradiv in pripomočkov pred njihovo ceno." 

"Stroški so previsoki. sploh, če imaš več otrok, je lahko nakupovanje zelo stresno zaradi finančne obremenitve." Ta stavek dobro povzame skupno mnenje slovenskih mater pred začetkom šolskega leta. 

Nalaganje
Nazaj na vrh