Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Italijanski novorojenci tudi z materinim priimkom

Za vas piše:
Katja Zver
Objava: 28. 04. 2022 / 11:15
Oznake: Politika, Starši, Svet
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 28.04.2022 / 12:07
Ustavi predvajanje Nalaganje
Italijanski novorojenci tudi z materinim priimkom
Fotografija je simbolična. FOTO: Unsplash

Italijanski novorojenci tudi z materinim priimkom

Italijanski otroci bodo po novem ob rojstvu prejeli priimek obeh staršev, če pa se bosta starša strinjala, bo imel lahko otrok še vedno le en priimek.

Italijansko ustavno sodišče je zavrglo tradicijo, po kateri vsi novorojenčki ob rojstvu avtomatsko dobijo očetov priimek. Italijanke so namreč po zaslugi ustavnega sodišča uspele prislužiti zmago proti predpisom, ki so jim preprečevali, da bi otrokom dale svoj priimek. Vsak novorojenec v Italiji je namreč avtomatično dobil očetov priimek, če ga je ta ob rojstvu priznal.

Člen družinskega zakonika ni v skladu z ustavo 

Ustavno sodišče je odločilo, da člen družinskega zakonika, s katerim italijanski otroci avtomatično dobijo očetov priimek, ni v skladu z ustavo. Če sta se s tem strinjala oba starša, je lahko novorojenec kvečjemu dobila oba, torej očetov in materin priimek, nikakor pa ne zgolj slednjega, navajanje tujih agencij povzema STA. 

Poglavitni razlog za odločanje ustavnih sodnikov je bila zahteva para iz Južne Tirolske, ki je želel svojemu otroku dati samo materin priimek, vendar so na matičnem uradu zaradi zgoraj navedenega zakona to zavrnili. Par iz Južne Tirolske je svojo željo utemeljeval s tem, da materin priimek veliko bolj sovpade s sinovim imenom kot priimek očeta. 

Uskladitev zakonodaje

Ustavni sodniki so v sredo ugotovili »ustavnopravno nedopustnost vseh predpisov, ki predvidevajo avtomatično dodelitev priimka očeta tako za zakonske kot nezakonske in tudi posvojene otroke.« Politiki in zakonodajalec morata celotno zakonodajo uskladi z odločitvijo sodnikov. Osnutek zakonske spremembe je že pripravljen.

Nalaganje
Nazaj na vrh