Zapri
Iskanje

Italijanski novorojenci tudi z materinim priimkom

Za vas piše:
Katja Zver
Objava: 28. 04. 2022 / 11:15
Oznake: Politika, Starši, Svet
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 28.04.2022 / 12:07
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Italijanski novorojenci tudi z materinim priimkom

Italijanski novorojenci tudi z materinim priimkom
Fotografija je simbolična. FOTO: Unsplash
Italijanski otroci bodo po novem ob rojstvu prejeli priimek obeh staršev, če pa se bosta starša strinjala, bo imel lahko otrok še vedno le en priimek.

Italijansko ustavno sodišče je zavrglo tradicijo, po kateri vsi novorojenčki ob rojstvu avtomatsko dobijo očetov priimek. Italijanke so namreč po zaslugi ustavnega sodišča uspele prislužiti zmago proti predpisom, ki so jim preprečevali, da bi otrokom dale svoj priimek. Vsak novorojenec v Italiji je namreč avtomatično dobil očetov priimek, če ga je ta ob rojstvu priznal.

Člen družinskega zakonika ni v skladu z ustavo 

Ustavno sodišče je odločilo, da člen družinskega zakonika, s katerim italijanski otroci avtomatično dobijo očetov priimek, ni v skladu z ustavo. Če sta se s tem strinjala oba starša, je lahko novorojenec kvečjemu dobila oba, torej očetov in materin priimek, nikakor pa ne zgolj slednjega, navajanje tujih agencij povzema STA. 

Poglavitni razlog za odločanje ustavnih sodnikov je bila zahteva para iz Južne Tirolske, ki je želel svojemu otroku dati samo materin priimek, vendar so na matičnem uradu zaradi zgoraj navedenega zakona to zavrnili. Par iz Južne Tirolske je svojo željo utemeljeval s tem, da materin priimek veliko bolj sovpade s sinovim imenom kot priimek očeta. 

Uskladitev zakonodaje

Ustavni sodniki so v sredo ugotovili »ustavnopravno nedopustnost vseh predpisov, ki predvidevajo avtomatično dodelitev priimka očeta tako za zakonske kot nezakonske in tudi posvojene otroke.« Politiki in zakonodajalec morata celotno zakonodajo uskladi z odločitvijo sodnikov. Osnutek zakonske spremembe je že pripravljen.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh