Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Mati Božja – pomiri duše vojskujočih

Za vas piše:
Tereza Mohar
Objava: 11. 03. 2022 / 09:12
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 11.03.2022 / 09:19
Ustavi predvajanje Nalaganje
Mati Božja – pomiri duše vojskujočih
Mir temelji na medsebojnem spoštovanju narodov. FOTO: Tatjana Splichal

Mati Božja – pomiri duše vojskujočih

Papež Frančišek spodbuja k miru, k miru kot eni največjih dobrin so spodbujali tudi vsi drugi papeži.

Prav poseben klicar miru med njimi pa je bil sveti papež Pavel VI. To je imel za eno svojih najpomembnejših poslanstev. Zavedal se je, da je mir osnovni pogoj za blaginjo in vsestranski razvoj družbe. 

Pri nobenem papežu dvajsetega stoletja ne zasledimo tako vztrajnega in pogostega zavzemanja za mir v svetu, kot ravno pri njem. 

Ne več vojne, ne več vojne! Mir naj vodi usodo narodov in vsega človeštva! – Če hočete biti bratje, naj pade orožje iz vaših rok. Ni mogoče ljubiti z uničevalnim orožjem v rokah! (Papež Pavel VI. v govoru na generalni skupščini OZN v New Yorku 4. oktobra 1965)

Ni naključje, da je bil prav na njegovo pobudo »vsem ljudem dobre volje« po vsem svetu z odobravanjem sprejet njegov predlog, da postane 1. januar dan miru. Prvič se je praznoval 1. januarja 1968. Od takrat papeži vsako leto napišejo poslanico za dan miru, vsakokrat z izbranim geslom, ki kaže neko področje dela za mir.

Papež Pavel VI. je za prvi svetovni dan miru izbral geslo: »Mir temelji na medsebojnem spoštovanju narodov.« 

Tej prvi poslanici jih je med njegovim papeževanjem sledilo še enajst, zadnja, za 1. januar 1979, je izšla že po njegovi smrti (umrl je 6. avgusta 1978), a z geslom, ki ga je izbral še sam: »Potrebna je vzgoja za mir, da pridemo do miru.« 

Vzgajati za mir pomeni v vsakem človeku vzbujati zavest odgovornosti za mir, saj je mir dejansko odvisen od vsakega človeka.

Miru ni mogoče graditi brez doslednega spoštovanja temeljnih človekovih pravic in upoštevanja duhovnega, Božjega v človeku. (Papež Pavel VI. v govoru na generalni skupščini OZN v New Yorku 4. oktobra 1965)

V encikliki Odrešenikova mati, ki jo je papež Pavel VI. objavil 15. septembra 1966, je tudi naslednja molitev k Mariji:

K Tebi v nebo se dvigajo naše prošnje, Mati Božja, Kraljica miru. Prosimo Te, ozdravi številne hude krivice in bridkosti z obliži svoje materinske dobrote.

Milostno se ozri na svoje otroke, Presveta Devica! Poglej na strah Pastirjev, njihovo čredo redčijo divje nevihte zla, poglej na tesnobo mnogih ljudi, očetov in mater, nemirni so, zagrenjeni in v skrbeh zaradi usode svojih otrok.

Pomiri duše vojskujočih, poglobi njihovo »skrb za mir«! Daj, da Bog, ki maščuje vsako krivico v imenu usmiljenja, nakloni mir narodom in jih za dolgo časa popelje k resnični blaginji.



Kupi v trgovini

Ljubim, torej sem
Duhovna rast
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh