Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nadškof Zore: Mavrica je bila in ostaja del Božjega delovanja [FOTO]

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 16. 01. 2022 / 06:32
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 17.01.2022 / 12:15
Ustavi predvajanje Nalaganje
Nadškof Zore: Mavrica je bila in ostaja del Božjega delovanja [FOTO]
Nadškof Zore: vsi ljudje smo Božji dar - dar drug drugemu, po katerem nebeški Oče dela življenje vsakega izmed vas in vseh tistih, ki nas srečujejo, bolj bogato. FOTO: Tatjana Splichal

Nadškof Zore: Mavrica je bila in ostaja del Božjega delovanja [FOTO]

Praznovanje 50-letnega, zlatega jubileja revije Mavrica se je sklenilo s slovesnim bogoslužjem, ki ga je sinoči v cerkvi Marijinega oznanjenja na Tromostovju v Ljubljani obhajal ljubljanski nadškof in metropolit Stanislav Zore.

Pri maši je zapel in zaigral družinski zbor župnije Šmartno pod Šmarno goro, ki ga sestavljajo družine Furman, Mavrič in Medved, udeleženci pa so se Bogu zahvalili za vse, kar je bilo doslej v petdesetih letih zapisanega in narisanega v naši reviji, ter za vse njene bralce in sodelavce.

Družinski zbor župnije Šmartno pod Šmarno goro. FOTO: Tatjana Splichal

V začetku svete maše je zbrane pozdravila urednica Mavrice Melita Košir, berili sta prebrala predstavnika podjetja Družina, direktor Tone Rode in urednica revijalnega programa Katarina Ropret.

Bog tudi nam zagotavlja, da smo Njegovi, Božji otroci, ki Boga lahko kličemo po imenu: Oče. (Melita Košir)

Urednica Melita je po izrečenih pozdravih izpostavila, kako nas mavrični lok spominja na veliko zavezo, »ki jo je Bog dal že Izraelcem, ko so se porajali, majhni in neznatni, obkroženi z velikimi narodi: 'Glejte, zavezo sklepam z vami!' Te besede, je poudarila, šepeče danes Bog tudi nam in nam zagotavlja, da smo Njegovi, Božji otroci, ki Boga lahko kličemo po imenu: Oče. Ob 50-letnici izhajanja revije je Bogu na oltar iz srca izročila našo zahvalo za vse prejete Mavrične darove.

Melita Košir, Tone Rode in Barbara Kastelec. FOTO: Tatjana Splichal

Ljubljanski nadškof Stanislav Zore je v nagovoru dejal, kako smo vsi ljudje Božji dar: »dar drug drugemu, po katerem nebeški Oče dela življenje vsakega izmed vas in vseh tistih, ki vas srečujejo, bolj bogato«. Nadškof se je sprehodil skozi zgodovino izhajanja Mavrice in ob tem omenil nekatere osebnosti, ki so v petih desetletjih skrbele za vsebine, namenjene predvsem našim najmlajšim. Izpostavil je prelata Jožeta Bertonclja, ki po nadškofovih besedah gotovo »tudi iz večnosti spremlja ljubezen in ustvarjalnost, s katero kateheti posredujejo Božjo ljubezen otrokom, prav tako pa na nekakšen večnostni način prelista tudi vsako številko Mavrice in se je razveseli«.

Prelat Jože Bertoncelj na nekakšen večnostni način prelista vsako številko Mavrice in se je razveseli. (nadškof Zore)

Nadškof se je zahvalil vsem nekdanjim in sedanjim sodelavcem Mavrice, ki naše najmlajše »navdušujejo za Boga in za svetost«. Spomnil je, da je bil ob rojstvu Mavrice svet zelo drugačen in veliko bolj preprost, Mavrica pa je skozi desetletja »zaznavala spremembe v svetu otrok in njihovih staršev in vendar ostala Mavrica, risba, podoba in beseda, ki povezuje Božji svet in svet otrok«. Somaševal je tudi Ciril Tomc, dolgoletna desna roka prvega urednika, Jožeta Bertonclja.

Nadškof Stanislav Zore. FOTO: Tatjana Splichal

V nadaljevanju je nadškof spomnil tudi na Božjo besedo, ki so ji prisluhnili pri sveti maši: v prvem berilu je prerok Izaija spregovoril o Bogu, ki skrbi za svoje ljudstvo, o Bogu, ki ne molči in ne miruje. Ta Bog, kot nam pove Jezus v evangeliju po Janezu, je »svet tako vzljubil, da je dal svojega edinorojenega Sina, da bi se nihče, kdor vanj veruje, ne pogubil, ampak bi imel večno življenje«. Bog nas torej tako ljubi, da je zastavil samega sebe, »da bi mi vsi imeli življenje in ga imeli v izobilju«.

Bog je pred petdesetimi leti v svoji ljubezni do nas z Mavrico po Božje poskrbel tudi za versko in kulturno rast naših otrok.

In tako je pred petdesetimi leti, je pojasnil ljubljanski nadškof, v svoji ljubezni do nas po Božje poskrbel tudi za versko in kulturno rast naših otrok. Mavrica je bila in ostaja del Božjega delovanja v dobro ljudi, v dobro otrok in njihovih staršev.

Jaslice pri frančiškanih v cerkvi Marijinega oznanjenja na Tromostovju v Ljubljani. FOTO: Tatjana Splichal

Božjo bližino, tako nadškof Zore, pa razodeva tudi evangeljski odlomek o svatbi v galilejski Kani. Jezus je že tam nakazal, da bo Marija postala mati Cerkve, in Marija je svoje materinsko poslanstvo živela že takrat. Jezusa je že v Kani opomnila, da ljudje potrebujejo njegovo pomoč in naklonjenost, »da ne živijo samo za velike dogodke, ne živijo samo iz velikih dejanj. Pogum in moč potrebujejo, da živijo svoj vsakdan«. In ko je Jezus na Marijino prošnjo naredil prvi čudež, so bili tega deležni vsi.

Prosimo Marijo, da bi podprla našo prošnjo za blagoslov Mavrice, vseh njenih ustvarjalcev ter vseh mavričarjev in njihovih staršev, da bo tudi v prihodnje prinašala veselje in nagovarjala k dobremu.

»Tudi to je način, kako Bog daje ljudem darove v dobro vseh. Samo Marija prosi, čudeža pa so deležni vsi. Tudi naše prošnje in molitve uslišuje v dobro vseh. Zato se nam morda včasih zdi, da nas ne sliši,« je pojasnil nadškof in zbrane povabil, naj prosijo Marijo, da bi podprla našo prošnjo za blagoslov Mavrice, vseh njenih ustvarjalcev ter vseh mavričarjev in njihovih staršev, da bo tudi v prihodnje prinašala veselje in nagovarjala k dobremu.

Nadškof Zore-pridiga med sveto mašo ob 50-letnici Mavrice.docx

Nalaganje
Nazaj na vrh