Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Med begunci je veliko posiljenih žensk«

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 08. 10. 2013 / 08:17
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:12
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Med begunci je veliko posiljenih žensk«

»Med begunci je veliko posiljenih žensk«

Italijanski Svet za begunce kritično o evropskih predpisih za pridobivanje azila.

Številne nosečnice med begunci z ladij, ki pristanejo na otoku Lampedusa v Sredozemskem morju, so po navedbah direktorja italijanskega Sveta za begunce Christopherja Heina žrtve posilstva. Iz mnogih poročil beguncev je znano, da na tisoče kilometrov dolgem begu iz afriških dežel pogosto prihaja do posilstev, je Hein pojasnil v pogovorni oddaji za nemški radio, kot je poročala nemška katoliška agencija KNA.

Italijanski Svet za begunce je pred kratkim skupaj z drugimi organizacijami evropski komisarki za notranjo politiko, Cecilii Malmström, predstavil poročilo o pristopu do pravne zaščite v Evropi, je povedal Christopher Hein. V njem so sestavljalci izrazili zahtevo, da bi begunci na veleposlaništvih držav članic Evropske zveze lahko vložili zahtevek za pravno zaščito in po ustaljenem postopku pridobili vizo, »nato pa bi nadaljevali s postopkom za pridobitev azila, če je oseba na normalen, varen in zakonit način pripotovala v Evropsko zvezo«, je pojasnil Hein.

Po doslej veljavnih pravilih bi morali biti begunci po Heinovih navedbah trenutno fizično prisotni v tisti evropski deželi, v kateri želijo vložiti prošnjo za azil. Zato pogosto nimajo druge izbire, kot da se iz domovine odpravijo na begunskih čolnih. Nikakršne možnosti namreč ni, da bi na veleposlaništvu neke evropske države vložili prošnjo za azil, »če niso dejansko prispeli na Lampeduso«. To bi se moralo spremeniti, je odločno izrazil zahtevo direktor italijanskega Sveta beguncev. Največ beguncev prihaja iz Eritreje ter iz begunskih taborišč v Keniji, Etiopiji in Sudanu.

Hein obenem opozarja, da je število prosilcev za azil v Evropi močno upadlo. Če je leta 1993 v Nemčiji denimo prošnjo za azil vložilo okoli pol milijona ljudi, je bilo v letu 2012 takšnih le še okoli 70.000.

Vir: Kathpress

Foto: splet

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh