Zapri
Iskanje

Mednarodni dan proti nasilju in ustrahovanju v šolah

Za vas piše:
T. M.
Objava: 04. 11. 2021 / 09:54
Oznake: Družba, Mladi, Vzgoja
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 04.11.2021 / 09:59
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Mednarodni dan proti nasilju in ustrahovanju v šolah

Mednarodni dan proti nasilju in ustrahovanju v šolah
Nasilje se ne dogaja samo v šolskih prostorih. FOTO: Pexels.
Današnji mednarodni dan proti nasilju in ustrahovanju v šolah, vključno s spletnim ustrahovanjem, ki ga obeležujemo vsak prvi četrtek v novembru, bo potekal pod sloganom Boj proti spletnemu ustrahovanju in drugim oblikam spletnega nasilja, ki vključuje otroke in mladostnike.

Države se na epidemijo koronavirusa odzivajo z različnimi ukrepi, življenje in izobraževanje otrok in mladih po vsem svetu pa se vse bolj seli na splet. Ta je sicer priložnost za povezovanje in učenje, vse bolj pa ogroža otroke in mladostnike zaradi spletnega nasilja. 

V Evropi kar 44 odstotkov otrok, ki so doživeli spletno nasilje pred epidemijo, poroča, da se je v času zaprtja družbenega življenja zaradi epidemije tovrstno nasilje še povečalo.

»Nasilje na spletu se sicer ne dogaja samo v šolskih prostorih, okoli šol in na poti v šolo in iz nje, vendar pa mora imeti formalno izobraževanje ključno vlogo pri zagotavljanju znanja in spretnosti, da bodo otroci in mladi znali prepoznati spletno nasilje in zaščito pred njim v različnih oblikah ne glede na to, ali ga izvajajo vrstniki ali odrasli,« so zapisali na spletni strani Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport. 

V času epidemije, ko otroci več uporabljajo splet, je tega nasilja več.

Več kot polovica mladih v Sloveniji že žrtev spletnega nasilja 

Po podatkih spletnega mesta Safe.si, točke ozaveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje, je bila več kot polovica mladih v Sloveniji že bila žrtev spletnega nasilja. 

V skladu s priporočili za starše, ki so jih pri omenjeni organizaciji pripravili, svetujejo, naj starši skupaj s šolo poskrbijo, da bo otrok poznal pasti in tveganja družbenih omrežij in se jim bo izognil. Med njimi posebej izpostavljajo oglaševanje, igre na srečo, prevare, nasilne in pornografske vsebine.

Mednarodni dan proti nasilju in ustrahovanju v šolah, vključno s spletnim ustrahovanjem, letos poteka šele drugič. Mednarodni dan so namreč razglasili na generalni konferenci Organizacije Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo (Unesco) leta 2019. 

Starši, bodite pozorni na svoje otroke! 

Zelo pomembno je, da starši opazujejo svojega otroka in so pozorni na morebitne spremembe v vedenju tudi glede uporabe računalnika in mobilnega telefona. Pomembno je tudi, da imajo vzpostavljen dober odnos z otrokom, da se jim bo zaupal v primeru, če postane žrtev spletnega nasilja. 


Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh