Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Mednarodno srečanje škofov dveh držav

Za vas piše:
Tereza Mohar
Objava: 18. 07. 2021 / 12:30
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 18.07.2021 / 10:40
Ustavi predvajanje Nalaganje
Mednarodno srečanje škofov dveh držav
Remšnik na Kozjaku. FOTO: Ivo Žajdela.

Mednarodno srečanje škofov dveh držav

V nedeljo, 18. julija 2021, je ob 11. uri v cerkvi sv. Pankracija na Remšniku (župnija Kapla na Kozjaku) potekalo 5. mednarodno srečanje škofov dveh držav – Slovenije in Avstrije – s slovesnim dvojezičnim bogoslužjem.

Bogoslužje sta vodila mariborski nadškof metropolit msgr. Alojzij Cvikl in graški škof msgr. dr. Wilhelm Krautwaschl. 

Ob tej slovesnosti je potekala tudi blagoslovitev škofijskega grba nadškofije Maribor in škofijskega grba škofije Graz-Sekau na zunanjih vratih obeh zakristij ter novih »polken« na razglednem stolpu. 

Dogodek je potekal v spomin na 18. julij 1991, ko je na mejnem kamnu pred cerkvijo prvič v zgodovini zaplapolala slovenska zastava nove samostojne države Slovenje.

Vključiti Boga v svoje življenje 

Nadškof Alojzij Cvikl je ob začetku svojega nagovora dejal: »Na Aleševo nedeljo, ki je zavetnik romarjev in beračev ter priprošnjik zoper kužne bolezni, smo se zbrali, da Boga prosimo, da nas obvaruje naslednjega vala kovida, ki že leto in pol zaznamuje naše življenje, nas napolnjuje s strahom in negotovostjo. Pandemija se nas je dotaknila tam, kjer smo najbolj občutljivi: da jaz sam odločam, kaj je zame dobro.«

Poudaril je, kako pomembno je, da Boga vključimo v svoje življenje, med svoje obveznosti in v svoj prosti čas. Navzoče je spodbudil, da naj ne pozabijo na Boga in naj k sveti maši odidejo tudi med dopustom ali na počitnicah. 

Človek, ki se zaveda, da je ljubljen, je sposoben velikih in preroških dejanj. (Alojzij Cvikl) 

Nadškof je svojo pridigo zaključil z naslednjimi besedami: »Zbrani smo tu na meji, na kraju, ki nas je še nekaj časa nazaj ločeval, danes pa je postal kraj srečevanja in povezovanja. Povezuje nas vera v skupnega nebeškega Očeta, kar pomeni, da smo bratje in sestre med seboj. Človeška slabost je iskanje tega, kar je na drugem slabega. To nima prihodnosti. Prihodnost ima, kar je Božjega, večnega. To pa je ljubezen, ki ima izvor v Bogu. On sam nam s svojo ljubeznijo omogoča, da se čutimo ljubljene in zato lahko ljubimo: ljubim, ker sem ljubljen. Kristjani, kadar smo sposobni ljubiti svoje bližnje, na ta način najbolj pričujemo za Boga. Naj današnje srečanje tu na meji prispeva k temu, da bomo še bolj živo začutili, kako rastemo v  ljubezni do Boga, s tem pa tudi v odprtosti drug do drugega in da ljubezen postaja naša pot k drugemu.«

Kupi v trgovini

Akcija
Po Božji podobi
Duhovna rast
29,90€ 24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh