Zapri
Iskanje

Mesec nad Urad za demografijo in »konservativne družinske politike«

Za vas piše:
A. R.
Objava: 20. 06. 2022 / 13:56
Oznake: Mladi, Politika, Starši
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 20.06.2022 / 14:14
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Mesec nad Urad za demografijo in »konservativne družinske politike«

Mesec nad Urad za demografijo in »konservativne družinske politike«
Urad za demografijo je bil ustanovljen 12. aprila letos. FOTO: Facebook Urad za demografijo
Novoustanovljeni urad za demografijo, ki je z delom začel v sredini aprila letos, bo po vsej verjetnosti prenehal delovati, še preden bi lahko predstavil prve ukrepe za popravo demografske slike.

O usodi urada, ki so ga slovesno odprli 12. aprila letos, bo nova koalicija odločala še v tem tednu. Po poročanju spletnega portala N1 sta možna dva scenarija:

  • Pripojitev urada novemu ministrstvu za solidarno prihodnost, ki bo ustanovljeno po sprejemu novele zakona o vladi, vodil pa ga bo Luka Mesec (Levica)
  • Ukinitev urada ob reorganizaciji vlade.

Po navedbah vira omenjenega medija je »90-odstotna verjetnost« ukinitev urada. Razlogi so vsebinske narave.

Mesec: Problem ni v rodnosti

Da urada še v tem poletju ne bo več, so za medij potrdili tudi na ministrstvu za delo, kjer navajajo, da »namesto konservativnih družinskih politik« potrebujemo »krepitev progresivnih socialnih politik za odpravljanje revščine in zagotavljanje dostojnih pokojnin.«

Na ministrstvu, ki ga trenutno vodi koordinator stranke Levica Luka Mesec, namreč navajajo, da je vlada Janeza Janše urad ustanovila »za spodbujanje konservativne politike rodnosti ter tradicionalnih vrednot očetovstva in materinstva«. Po njihovih navedbah ni problem v premajhnem številu otrok, temveč v tem, da 41 tisoč mladoletnih otrok in 97 tisoč upokojencev živi pod pragom tveganja revščine.

Primc: Slovenija ima 40 let premalo rojstev

Na uradu, ki ima 12 zaposlenih in ki ima v pripravi 50 ukrepov za dvig rodnosti ter druge projekte, z vladnimi načrti še niso seznanjeni.

Se je pa na novico odzval eden od zaposlenih, Aleš Primc, ki je Levico opozoril, da ima Slovenija že 40 let premalo rojstev za naravno obnavljanje prebivalstva in da smo šesta najstarejša država na svetu. »V tej vladi, če boste v njej 4 leta, boste prisiljeni pripraviti pokojninsko in zdravstveno reformo zaradi prenizke rodnosti,« je zapisal na Twitterju.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh