Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Mesec nad Urad za demografijo in »konservativne družinske politike«

Za vas piše:
A. R.
Objava: 20. 06. 2022 / 13:56
Oznake: Mladi, Politika, Starši
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 20.06.2022 / 14:14
Ustavi predvajanje Nalaganje
Mesec nad Urad za demografijo in »konservativne družinske politike«
Urad za demografijo je bil ustanovljen 12. aprila letos. FOTO: Facebook Urad za demografijo

Mesec nad Urad za demografijo in »konservativne družinske politike«

Novoustanovljeni urad za demografijo, ki je z delom začel v sredini aprila letos, bo po vsej verjetnosti prenehal delovati, še preden bi lahko predstavil prve ukrepe za popravo demografske slike.

O usodi urada, ki so ga slovesno odprli 12. aprila letos, bo nova koalicija odločala še v tem tednu. Po poročanju spletnega portala N1 sta možna dva scenarija:

  • Pripojitev urada novemu ministrstvu za solidarno prihodnost, ki bo ustanovljeno po sprejemu novele zakona o vladi, vodil pa ga bo Luka Mesec (Levica)
  • Ukinitev urada ob reorganizaciji vlade.

Po navedbah vira omenjenega medija je »90-odstotna verjetnost« ukinitev urada. Razlogi so vsebinske narave.

Mesec: Problem ni v rodnosti

Da urada še v tem poletju ne bo več, so za medij potrdili tudi na ministrstvu za delo, kjer navajajo, da »namesto konservativnih družinskih politik« potrebujemo »krepitev progresivnih socialnih politik za odpravljanje revščine in zagotavljanje dostojnih pokojnin.«

Na ministrstvu, ki ga trenutno vodi koordinator stranke Levica Luka Mesec, namreč navajajo, da je vlada Janeza Janše urad ustanovila »za spodbujanje konservativne politike rodnosti ter tradicionalnih vrednot očetovstva in materinstva«. Po njihovih navedbah ni problem v premajhnem številu otrok, temveč v tem, da 41 tisoč mladoletnih otrok in 97 tisoč upokojencev živi pod pragom tveganja revščine.

Primc: Slovenija ima 40 let premalo rojstev

Na uradu, ki ima 12 zaposlenih in ki ima v pripravi 50 ukrepov za dvig rodnosti ter druge projekte, z vladnimi načrti še niso seznanjeni.

Se je pa na novico odzval eden od zaposlenih, Aleš Primc, ki je Levico opozoril, da ima Slovenija že 40 let premalo rojstev za naravno obnavljanje prebivalstva in da smo šesta najstarejša država na svetu. »V tej vladi, če boste v njej 4 leta, boste prisiljeni pripraviti pokojninsko in zdravstveno reformo zaradi prenizke rodnosti,« je zapisal na Twitterju.

Kupi v trgovini

Mavrični izzivi
Veroučni pripomočki
9,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh