Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Mesec vztraja: Zakona o dolgotrajni oskrbi ni mogoče izvajati

Za vas piše:
Blaž Čermelj
Objava: 04. 08. 2022 / 18:46
Oznake: Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 05.08.2022 / 08:35
Ustavi predvajanje Nalaganje
Mesec vztraja: Zakona o dolgotrajni oskrbi ni mogoče izvajati
FOTO: Pixabay

Mesec vztraja: Zakona o dolgotrajni oskrbi ni mogoče izvajati

Ministrstvo za delo si prizadeva, da bi domove za starejše ustrezno pripravili na napovedani jesenski val epidemije covida-19 in na soočenje z draginjo, je ob današnjem obisku Bele krajine sporočil minister za delo Luka Mesec. Obenem pa vztraja pri oceni, da je trenutni zakon o dolgotrajni oskrbi nemogoče izvajati, zato je njegov suspenz edino mogoče dejstvo.

Ministrov obisk v Beli krajini je minil predvsem v iskanju rešitev, ki jih je prinesla opozicijska blokada zakona o dolgotrajni oskrbi. Le tega so sprejemali več let in kot je na parlamentarni seji, na kateri so za eno leto zamikali uvedbo zakona pojasnil minister nekdanji minister za delo Janez Cigler Kralj, so bili že pri različicah 117 in 118. Z zakonom pa številni še vedno niso bili zadovoljni.

Med njimi je bila tudi zdajšnja koalicija. Ta ocenjuje, da je zakon v takšni obliki nemogoče izvajati, zato je za eno leto zamaknila njegovo uveljavitev. Na to so se ogorčeno odzvali tako v NSi in SDS, saj menijo, da ureditve tega več desetletij zanemarjenega področja na ta način vsaj še nekaj let ne bo. V SDS stranki so tako oddali vlogo za zbiranje podpisov za naknadni zakonodajni referendum. Vloga je bila prav v teh dneh tudi sprejeta, zbiranje podpisov pa bo potekalo od 1. septembra do 5. oktobra.

Mesec: To vodi v podražitve domov

Na škodljivost referenduma je danes v Črnomlju opozoril tudi minister Mesec, ki vztraja da je zakon v takšni obliki neizvedljiv: "Zavod za zdravstveno zavarovanje kot financer pravi, da ga je nemogoče financirati brez proračunskega vira. Na drugi strani mi pa domovi za starejše pravijo, da ga je nemogoče izvajati," je za Radio Slovenija ocenil mesec.

Zato bo po njegovi oceni nujna sprememba zakonodaje, ki bi uveljavitev zakona zamaknila za eno leto. V tem času bi nato pripravili spremenjeni zakon. Zakonska sprememba ima tako predvsem vlogo tega, da bi pridobili dodaten čas. Pri tem je opozicijo obtožil, da je z napovedanim referendumom domovom za starejše odvzela 30 milijonov evrov, ki jih je k domovom za starejše preusmerjal spremenjeni zakon, kar bo po njegovem mnenju vodilo v drastično podražitev oskrbnin v domovih za starejše. Te naj bi se dvignile za okoli 22 odstotkov.

Vladno odložitev sprememb zakona sta danes v Črnomlju danes podprli tudi predsednica združenja za dostojno starost Srebrna nit Biserka Meden in predsednica skupnosti socialnih zavodov Slovenije Valerija Lekič Poljšak. Medenova meni, da krovni zakon o dolgotrajni oskrbi ni dober in da je novela zakona korak v pravi smeri oziroma v interesu tako izvajalcev kot uporabnikov. S tem se strinjajo tudi v skupnosti socialnih domov Slovenije.

Domovi pripravljeni na epidemijo

Minister je v Beli krajini preverjal tudi, kako sta na jesenski val epidemije pripravljena domova v Črnomlju in Metliki. Kot je pojasnil, ima dom v Črnomlju ustrezno urejeno prezračevanje, kar pa ne velja tudi za dom v Metliki. Zato si bodo tam pomagali tudi z razkuževalnim robotom. Na ministrstvu pa naj bi razmišljali tudi o tem da bi jeseni objavili razpise za za nakup prezračevalnih sistemov oziroma UV-robotov, kjer prezračevalnih sistemov ni mogoče namestiti dovolj hitro.

Nalaganje
Nazaj na vrh