Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Minister za zdravje zdravnike in zobozdravnike vabi na pogajanja

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 21. 09. 2022 / 14:41
Oznake: Slovenija, Zdravje
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 21.09.2022 / 15:05
Ustavi predvajanje Nalaganje
Minister za zdravje zdravnike in zobozdravnike vabi na pogajanja
FOTO: Pexels

Minister za zdravje zdravnike in zobozdravnike vabi na pogajanja

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je v odzivu na odločitev Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides o splošni stavki, ki naj bi bila 19. oktobra, ponovil, da vlada izstopa zdravnikov in katerekoli skupine iz enotnega plačnega sistema javnega sektorja ne odobrava. Za naslednji torek pa jih vabi za pogajalsko mizo.

Kot je znano, je Fides včeraj sprejel odločitev o splošni stavki. Začela se bo 19. oktobra ob 7. uri, »če pogajanja o reševanju njihovih stavkovnih zahtev ne bodo obrodila sadov«. Stavka naj bi potekala v obliki popoldne prekinitve dela. Minister Bešič Loredan je povedal, da napovedi stavke in zahtev sicer še nimajo, ko jih bodo prejeli, pa se bodo odzvali.

Kuštrin: Specialist si po 20 letih zasluži tri povprečne plače

Predsednik Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Fides Konrad Kuštrin je na današnji novinarski konferenci poudaril, da je glavna zahteva sindikata, naj vlada državnemu zboru takoj posreduje predlog sprememb zakona o zdravniški službi, na podlagi katerega se za zdravnike in zobozdravnike zakon o sistemu plač v javnem sektorju ne bo več uporabljal.

V sindikatu pričakujejo, da bodo plače zdravnikov in zobozdravnikov mnogokratnik povprečne plače, poroča STA. »Verjetno se vsi strinjamo, da si specialist po 20 letih delovne dobe zasluži tri povprečne plače,« je dejal Kuštrin.

Na novinarsko vprašanje, ali se bodo torkovih pogajanj udeležili, je Kuštrin odvrnil, da ne.

Zbrali 3500 podpisov

Zdravnik na ljubljanski interni kliniki Gregor Zemljič pa je povedal, da so v sindikatu v zadnjih mesecih zbrali skoraj 3500 podpisov zdravnikov in zobozdravnikov za izstop iz enotnega plačnega sistema. »Težko si predstavljam, da bi katerakoli država ignorirala željo 3500 zdravnikov,« je danes poudaril Kuštrin. Zbrane podpise bodo predstavili predsednici DZ Urški Klakočar Zupančič in poslancem.

Stavka najmanj enkrat tedensko

Če dogovora ne bo in bo stavka stekla, bodo stavkajoči v tem času na delovnem mestu, razen ob sklicih stavkovnih sestankov, ki bodo potekali najmanj 1-krat tedensko. Zagotavljali bodo predpisan minimum delovnega procesa. Izvajale se bodo tiste storitve, katerih opustitev bi vodila v nepopravljivo hudo okvaro zdravja ali smrt. Želijo pa si, da za čas stavke stavkajočim pripade 100-odstotno nadomestilo plač.


Kupi v trgovini

Kaja gre k zdravniku
Za otroke
14,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh