Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Mirko Krašovec terja odškodnino od države

Za vas piše:
Spletno uredništvo
Objava: 15. 11. 2022 / 11:31
Oznake: Cerkev, Gospodarstvo
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 15.11.2022 / 13:16
Ustavi predvajanje Nalaganje
Mirko Krašovec terja odškodnino od države
Mirko Krašovec. FOTO: Tatjana Splichal

Mirko Krašovec terja odškodnino od države

Nekdanji ekonom Mariborske nadškofije Mirko Krašovec od države zahteva odškodnino zaradi neupravičenega zapora. V ponedeljek, 14. novembra, je bil zaslišan na ljubljanskem okrožnem sodišču. Seja je bila zaprta za javnost, saj naj bi Krašovec spregovoril o svojem zdravstvenem stanju, kar so zasebni podatki.

Mirku Krašovcu so v preteklosti sodili zaradi očitkov o napeljevanju h goljufiji na škodo evropskih sredstev v višini 1,77 milijona evrov v t. i. aferi Betnava. Dvakrat je bil obsojen, prvič na tri leta zapora, drugič na dve leti. V tretjem sojenju ga je sodišče pravnomočno oprostilo. 

Od države terja skoraj 687 tisoč evrov odškodnine

Krašovec zdaj prek odvetnika Velimirja Cugmasa od države zaradi neupravičenega kazenskega pregona in ob dejstvu, da je od junija do septembra 2017 že prestajal zaporno kazen, terja skoraj 687 tisoč evrov odškodnine. V ta zahtevek je vključena tudi škoda, ki naj bi jo Krašovec imel zaradi afere Mladinska knjiga, kjer so mu z ostalimi obtoženimi sodili v Ljubljani in jih pravnomočno oprostili, spominja Večer.  

Izločitev javnosti 

Krašovčev zagovornik je na včerajšnjem naroku predlagal izključitev javnosti. "Zdravje je temeljna človekova pravica, ki je ni nihče dolžan javno razkazovati, in vsi, ki so seznanjeni z zdravjem druge osebe, so vezani k poklicni molčečnosti, zato ne smejo javno razlagati o zdravju drugih oseb. Zato predlagam izključitev javnosti," je svoj predlog utemeljeval Cugmas. Sodnica je njegovemu predlogu ugodila. Poleg Krašovca je namreč včeraj o njegovem zdravju pričal izvedenec psihiatrične stroke Peter Pregelj

Novembra 2010 odstop z mesta nadškofijskega ekonoma

Krašovec je, še preden so mu na civilnem kazenskem sodišču prvič izrekli obsodilno sodbo, moral novembra 2010 odstopiti s položaja nadškofijskega ekonoma, rimska kongregacija za duhovnike pa mu je aprila 2013 odvzela cerkvene nazive, za leto dni se je moral umakniti v samostan Šentpavel na avstrijskem Koroškem. V cerkvenem postopku je bil nato rehabilitiran, zato lahko opravlja pastoralna dela, pravnomočno pa je bil, kot že omenjeno, oproščen tudi obtožb v civilnem kazenskem postopku.

Krašovec: Šlo je umetno povzročeno afero

Nekdanji ekonom mariborske nadškofije Mirko Krašovec je lani po končanih sodnih postopkih glede finančnega zloma nadškofije, ko ga je sodišče po več letih razbremenilo vseh obtožb, poudaril, da je bila umetno povzročena afera na račun Nadškofije Maribor konstrukt in največja manipulacija v zgodovini Slovenije. Takrat je še dejal: "Nikomur nič ne zamerim, do nikogar ne kuham nobene jeze."

Kupi v trgovini

151 - Gospod Jezus, usmiljeni sodnik
Cerkveni dokumenti
7,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh