Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

MIVA 2021: Avtomobil je za misijon blagoslov

Za vas piše:
Helena Adamič
Objava: 25. 07. 2021 / 06:00
Oznake: Nesreča, Vera
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 25.07.2021 / 07:31
Ustavi predvajanje Nalaganje
MIVA 2021: Avtomobil je za misijon blagoslov
Zaradi slabih cestnih razmer v misijonih so tako prilagojena in zmogljivejša vozila nujna. Ta fotografija je z Madagaskarja. FOTO: Janez Krmelj

MIVA 2021: Avtomobil je za misijon blagoslov

Danes, na Krištofovo nedeljo, poteka že 34. misijonska vozniška akcija MIVA, ko to leto z izpostavljenim nagovorom blagoslova pod sloganom »Z veseljem darujem, življenja rešujem« izvaja akcijo veselega sprejemanja in pogumnega podarjanja Kristusove ljubezni.

Vsakoletna Krištofova nedelja v juliju nas poveže v molitvi in prošnji nebeškemu Očetu, da nas na priprošnjo sv. Krištofa varuje na naših življenjskih poteh. Vozniki lahko ob tej priložnosti namenijo dar za srečno prevožene kilometre, sad te akcije so vozila, plod akcije MIVA, ki jim omogočajo gibanje do in po misijonu, rešujejo življenja, poskrbijo za prevoz hrane, vode, oblačil, gradbenega materiala, prevoz otrok v šolo in bolnikov do bolnišnic.

Ljudje v veliki meri radi darujejo za naše misijonarje zato, ker so tudi sami vpleteni prometno življenje. Promet pa je tudi nevaren. Pomembno je, da imamo božje varstvo, božji blagoslov, posledično pa tudi blagoslov vozil in tistih, ki smo v prometu udeleženi. (Luka Biščak, tajnik MSS)

Blagoslavljamo predmete, ki so v pomoč 

To leto bo pomen blagoslova v nagovoru posebej poudarjen. V ljudstvih, kjer delujejo naši misijonarji, je ta velikokrat zamenjan z vraževerjem. Blagoslov pa na njem ne more in ne sme temeljiti, saj ni pogojen z darovanjem v nabiralnik in posledičnim strahom, kaj se bo zgodilo, če ne darujemo. To slednje je poganstvo. A Bog je ljubezen, želi nam dobro in želi si našega zveličanja. Staroslovanski glagol 'blagosloviti' je prevod latinskega 'bene dicere,' kar pomeni dobro govoriti. In Bog je od stvarjenja, ko je 'videl, da je dobro,' stvarstvo blagoslavljal. 

To slednje vzemimo kot spremstvo naše barke, gotovost, ljubezen, ki pomaga, da smo boljši in drug drugemu bratje. Blagoslov predmeta posveti osebo, ki ga bo uporabljala, blagoslovi, predmet, ki nam življenje lajša, kar pa avtomobil zagotovo je. Uporaba stvari namreč je pomembna, avtomobil je lahko blagoslov, če ljudem služi v prepotrebne namene, lahko pa prekletstvo, če se spomnimo terorističnega napada v francoski Nici, ko je islamski skrajnež ubil 80 ljudi. Zato ne moremo blagoslavljati, predmetov, ki so nepokorščina bogu (orožje, strelivo).

Podarjena vozila so v pomoč na vseh področjih. Tako so se z njim po vodo za gradnjo odpravili v reko na Madagaskarju, pri laiškem misijonarju Matevžu Strajnarju. FOTO: Matevž Strajnar. 

Vozilo UNIMOG za potuje v misijon na Madagaskar

Pomenljiv uvod v letošnjo akcijo se je zgodil že 4. julija, ko so v župniji Polhov Gradec blagoslovili zmogljivejši tip vojaškega vozila UNIMOG, ki ga je prejel misijonar Janez Krmelj za misijon Ampitafa na Madagaskarju. Tamkajšnje cestne razmere so izredno slabe, zaradi česar lahko 60 km dolga pot, zaznamovana z razritimi in blatnimi cestami do bolnišnice vzame tudi do 7 ur. Takšnim razmeram prilagojeno vozilo bo olajšalo pot, prihranilo čas in s tem nedvomno tudi rešilo veliko življenj. »Miva je v primeru našega novega terenskega vozila dala največji delež, za samo obnovo vozila in dopolnitev medicinskih aparatov so poskrbeli obrtniki iz Polhovega Gradca in Šentjošta,« pravi Janez Krmelj, saj so vozilo za potrebe reševanja in nudenja zdravniške pomoči ustrezno predelali.

Misijon Ampitafa na Madagaskarju, kjer deluje Janez Krmelj, je to leto postal bogatejši za terensko vozilo UNIMOG, predelano za potrebe reševanja. FOTO: Janez Krmelj

Avto: nuja ali stvar udobja?

Sveža evropska slika avtomobilske statistike kaže podatek 531 avtomobilov na 1000 prebivalcev. Slika Slovenije je nad tem povprečjem, in sicer 582 avtomobila na 1000 prebivalcev. Ali si ga pri nas tako lahko privoščimo ali pa temu botruje tudi dejstvo, da je tudi znotraj Slovenije veliko odročnih in slabo povezanih področij, je sicer vprašanje, dejstvo pa je, da avtomobil predstavlja nepogrešljiv del našega vsakdanjika.

Sadovi akcije MIVA v letu 2020

V preteklem letu je MIVA z zbranimi darovi v skupni vrednosti 164.780,00 eur pomagala osmim prejemnikom: sestri Agati Kociper v Braziliji z dvema motorjema za čoln ter vozilom Fiatom Doblo, sestri Vesni Hiti iz Burundija je bil zagotovljen prevoz otrok, red Lazaristov z Odair Miguelom Gonsalvesom Dos Santos je prejel vozilo Mercedes Sprinter, Avila Bayona Juan de Jesus in Centralne Afriške republike je prejel vozilo Toyota Landcruiser. Pedro Opeka z Madagaskarja je prejel vozilo Fiat Panda, Emmanuel Abdou Niole in Senegala vozilo Toyota RAV4, sestra Bogdana Kavčič iz Burudnija pa Toyoto Hilux.

Misijonsko delo v prihodnosti bo po besedah Staneta Kerina postalo drugačno. Lokalne cerkvene skupnosti bodo morale pri samovzdrževanju postati bolj samostojne. FOTO: Tatjana Splichal

MIVA izzivi prihodnosti

Časi za misijonsko delo se spreminjajo in danes se v misijonih pojavlja tudi težava vzdrževanja vozil, ki so ti prejeli. Tudi lokalno so bodo tamkajšnje Cerkve morale začeti postavljati na svoje noge. »To je smer v katero bo šlo tudi misijonsko delo in vsa pomoč, ki bo tja prihajala. Zdaj tja odhaja veliko avtomobilov, v prihodnje bo verjetno bolj poudarek na motorjih, kolesih,« pravi misijonar Stane Kerin.

Prispevek je v celoti objavljen v tiskanem tedniku Družina (30/2021).

Kupi v trgovini

Očetovsko srce Boga
Duhovna rast
12,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh