Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Mladi zdravniki ogorčeni nad odzivom javnosti

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 01. 02. 2023 / 12:59
Oznake: Politika, Zdravje
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 01.02.2023 / 13:11
Ustavi predvajanje Nalaganje
Mladi zdravniki ogorčeni nad odzivom javnosti
Napad na dva zdravnika v SB Celje je podžgal strasti v javnosti. FOTO: Tatjana Splichal

Mladi zdravniki ogorčeni nad odzivom javnosti

Mladi zdravniki Slovenije so včeraj z objavo na družbenem omrežju izrazili veliko ogorčenje nad komentarji pod medijskimi objavami o nasilnem dogodku, ki se je minulo sredo dopoldne zgodil v Splošni bolnišnici Celje.

Spomnimo: razburjeni pacient, ki ni bil resno bolan, je v prostorih SB Celje poškodoval dva zaposlena, enemu je lažje poškodoval roko, drugemu pa s čelnim udarcem zlomil nos (pri enem od njiju je stres ob dogodku privedel do srčnega infarkta), in nato pobegnil, a so ga celjski policisti kmalu izsledili. Napadalca je sicer obravnavala triažna sestra, zdravnik pa ga ni pregledal.

Stop nasilju nad zdravstvenimi delavci!

Med številnimi odzivi na incident je bil tudi zapis Mladih zdravnikov Slovenije na družbenem omrežju z vsebinskim poudarkom »Stop nasilju nad zdravstvenimi delavci!« Dopisali so še: »Do nasilja imamo ničelno toleranco! Nujno je treba zagotoviti varno delovno okolje za zdravstvene delavce.« Pod objavo se je usulo (več kot 100) komentarjev, nekateri so strupeno puščico uperili kar v zdravnike.

»Kar ste sejali, to boste želi.«

»Mladim morilcem narod plačuje šolanje, da se lahko potem norčujejo iz tega istega naroda. Koliko ljudi so spravili na pokopališče, pa nikogar ne zanima. Pravilno, še premalo so dobili.« / »Kar ste sejali, to boste želi.« / »Z lepo besedo ne prideš več nikamor. Žal. Kriva pa je politika in bogovi v belem, ki jim držijo štango. Pravico je treba vzeti v svoje roke, če se ti krši. Vse je skorumpirano, sodstvo, politika …«


Opravičevanje nasilneža

To je le nekaj komentarjev spletnih uporabnikov, ki so namesto v storilcu krivca našli v zdravnikih, po njihovem domala edinih odgovornih za dolge čakalne vrste in »prisilno« cepljenje. Mladi zdravniki Slovenije, ki razumejo »stiske pacientov, ki izvirajo iz dolgih čakalnih dob in sistemskih težav slovenskega zdravstva«, so zgroženi ob opravičevanju nasilneža in celo ščuvanju k še več nasilja nad zdravstvenimi delavci.

Kot bi zaradi zamude na pošti napadli poštarja

»Zaradi zavajanja nekaterih politikov, ustvarjalcev javnega mnenja in posameznih medijev mnogi ljudje verjamejo, da smo za to krivi zdravstveni delavci. Kot da bi zaradi zamude na pošti napadli poštarja, ki vam je izročil pošiljko. Bojimo se, kam lahko eskalira gnev pacientov, ki ga je zadnje tedne vse bolj čutiti v bolnišnicah in ambulantah, na kar smo že opozarjali,« so zapisali Mladi zdravniki.

Pogrešajo jasno in glasno obsodbo nasilja

Kot poudarjajo, se velika večina zdravstvenih delavcev trudi po najboljših močeh pomagati pacientom. »V primeru nekorektne obravnave se je treba obrniti s pritožbo na vodstvo zdravstvene ustanove ali varuha pacientovih pravic,« še opozarjajo Mladi zdravniki Slovenije, ki hkrati od vodilnih politikov in medijev pogrešajo »jasno in glasno obsodbo nasilja nad zdravstvenimi delavci«.

Nalaganje
Nazaj na vrh