Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Mleto meso

Andrej Praznik
Za vas piše:
Andrej Praznik
Objava: 04. 05. 2023 / 09:59
Oznake: Nemiri, Svet, Zgodovina
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 04.05.2023 / 10:42
Mleto meso
Truplo Williama Martina so s tovornjakom odpeljali na Škotsko in ga vkrcali na podmornico, ki ga je vrgla v morje pred špansko obalo. FOTO: Wikipedia

Mleto meso

Vojaški analitiki že dolgo napovedujejo spomladansko ofenzivo ukrajinske vojske, vendar nihče ne ve, kdaj in kje se bo začela. Ukrajina seveda načrtov ne razkriva, verjetno pa poskuša prepričati Rusijo, da bo udarila drugje, kot se bo to zares zgodilo. Podobno so pred osemdesetimi leti ravnali zahodni zavezniki, ki so ustvarjali vtis, da se bodo izkrcali na Balkanu, potem pa so se na Siciliji. V tej napeti zgodbi o zavajanju Nemcev je glavno vlogo odigral – mrtvec.

V petek, 7. maja 1943, so se prebivalci tunizijskega glavnega mesta zgrnili iz hiš. V daljavi so še odmevale eksplozije, ulice pa so že zasedli britanski džipi in oklepniki, iz katerih so gledali nasmejani obrazi. Šest dni pozneje je 250.000 italijanskih in nemških vojakov položilo orožje in skoraj tri leta trajajoča vojna v severni Afriki se je končala.

Skrivanje in razkazovanje

Zavezniki so že proti koncu leta 1942, ko je bilo jasno, da je poraz nemških in italijanskih sil v severni Afriki le še vprašanje časa, začeli načrtovati naslednji korak – prodor v Evropo. Na mizi sta bili dve možnosti: izkrcanje na Siciliji ali na Balkanu. Odločili so se za Sicilijo.

»Izbira je tako logična, da Nemcev ne bo presenetila,« so razmišljali v zavezniškem taboru. Zato so se začeli pretvarjati, da je njihova pozornost usmerjena proti Grčiji. V Kairu so ustanovili namišljeno poveljstvo, v Siriji so izpeljali vojaške vaje, uprizarjali so navidezne premike enot in oro...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh