Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Moč nemoči

Za vas piše:
Ksenja Hočevar
Objava: 05. 10. 2022 / 09:04
Oznake: Covid, Zdravje
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 05.10.2022 / 09:09
Moč nemoči
Ksenja Hočevar. FOTO: Vid Ponikvar / Sportida

Moč nemoči

Letošnji Teden za življenje se z naslovom Ne zavrzi življenja vsebinsko (in časovno) sklada s svetovnim dnevom hospica in paliativne oskrbe, ki kliče k ohranjanju in spoštovanju življenja tudi v času neozdravljive bolezni – vse do naravne smrti.

V Sloveniji vsak dan umre več kot 50 ljudi (lani je bila številka zaradi koronavirusa še precej višja), od tega prek 80 odstotkov zaradi kroničnih obolenj, 15 zaradi raka. Raziskava na vzorcu tisoč ljudi, starimi od 18 do 90 let, je pokazala, da si 70 odstotkov Slovencev želi umreti doma, a kar dobro polovico skrbi, da ne bodo imeli zdravstvene in negovalne pomoči, da bodo svojcem v breme in da bodo osamljeni. Že ti podatki govorijo, kako pomembno mesto ima paliativna medicina, torej bolniku ob diagnozi neozdravljive bolezni omogočiti nebolečo in spokojno smrt. Pa vendar smo od paliativne oskrbe kot temeljne zdravstvene storitve, dostopne vsem, ki jo potrebujejo, pri nas še zelo daleč, poudarja onkologinja dr. Maja Ebert Moltara; epidemija koronavirusa je primanjkljaj na tem področju še dodatno razgalila.

Pri nas se paliativno oskrbo še vedno enači z obdobjem umiranja, zožimo jo na zadnje dni življenja. Vendar je to precej napačno gledanje, saj paliativna oskrba lahko traj...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh