Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Moj košček Slovenije [FOTO]

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 20. 10. 2021 / 06:01
Oznake: Dogodek, Kultura
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 20.10.2021 / 06:18
Ustavi predvajanje Nalaganje
Moj košček Slovenije [FOTO]
Razstava je na ogled še do sobote, 30. oktobra. FOTO: Tatjana Splichal

Moj košček Slovenije [FOTO]

Rafaelova družba je lani razpisala fotografski natečaj »Moj košček Slovenije«, s katerim je želela prikazati, kako slovenstvo vidijo rojaki, živeči v matični domovini, v zamejstvu in po svetu.

Udeležence je povabila, naj poleg fotografij pošljejo še kratek pojasnjevalni opis, zakaj je ravno to njihov košček Slovenije. Na mednarodnem natečaju, namenjenem profesionalnim in ljubiteljskim fotografom, brez starostnih ali drugih omejitev, je sodelovalo 61 fotografov iz 13 držav z 245 fotografijami. Med njimi jih je strokovna žirija iz zamejstva, izseljenstva in Slovenije (Danijel Bukovec iz Italije, Marko Vombergar iz Argentine, Polona Avanzo in Tamino Petelinšek iz Slovenije) nagradila 10.

Zmagovalno fotografijo je prispeval Borut Kraševec. FOTO: Tatjana Splichal

Zlato priznanje za Boruta Kraševca

Natečaj je torej naletel na dober odziv (okrog 40 % prispelih fotografij so prispevali rojaki, živeči v zamejstvu in izseljenstvu), zato ga načrtujejo razpisovati bienalno. Ob odprtju razstave, na katerem je za glasbeno kuliso poskrbel Kvartet klarinetov Godbe ljubljanskih veteranov, so podelili plakete trem najboljšim fotografom na čelu s prejemnikom zlatega priznanja Borutom Kraševcem za fotografijo »Jutranja molitev«, ki je zbrala največ točk, za njim sta se uvrstila Janez Resman in Milica Pešić.

Za glasbeno kuliso je poskrbel Kvartet klarinetov Godbe ljubljanskih veteranov. FOTO: Tatjana Splichal

Loška dolina, moj košček Slovenije

»Na natečaj me je opozoril sin. Naslov 'Moj košček Slovenije' me je navdušil in odločitev za sodelovanje je bila takoj sprejeta. Moj košček Slovenije je moja dolina, kjer živim vse od rojstva, tu živijo moji starši, tu so živeli stari starši. Zato so bile prva misel pri izboru ostrnice, znamenja in ostali motivi Loške doline, ki predstavljajo naravno in predvsem kulturno dediščino tega koščka Slovenije, ki ga vedno nosim v svojem srcu,« je zmagovalec Borut Kraševec pojasnil v pogovoru za revijo Naša luč.

Na natečaju je sodelovalo 61 fotografov iz 13 držav z 245 fotografijami. FOTO: Tatjana Splichal

Razstava odprta do konca meseca

Prvi oktobrski ponedeljek pa so motivi z natečaja oživeli na fotografski razstavi »Moj košček Slovenije«, ki so jo tedaj odprli v Knjižnici Prežihovega Voranca v Ljubljani. Razstava, na katero so poleg nagrajenih od vsakega sodelujočega uvrstili po eno fotografijo, bo odprta do konca meseca, do sobote, 30. oktobra 2021. Z njo »pred vas postavljajo pester kolaž utrinkov, ki jih navdihuje ljubezen do Slovenije, slovenskih korenin in slovenstva.«

Več fotografij Tatjane Splichal si oglejte v spodnji fotogaleriji.

Kupi v trgovini

Slovenija brez meja
Turistika
15,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh