Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Moj tata je vinogradnik

Objava: 25. 03. 2024 / 15:50
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 25.03.2024 / 16:01
Ustavi predvajanje Nalaganje
Moj tata je vinogradnik
FOTO: Pexels

Moj tata je vinogradnik

Pozdravljeni. Sem Neža, hodim v 5. razred, imam dve starejši sestri. Rada plezam, pojem in igram na prečno flavto. Moja mama dela v komerciali, moj oče pa je vinogradnik.

To je Neža in njen oče je vinogradnik. 

Kako to, da si postal vinogradnik? 

Vinogradi so bili od vedno v naši družini in že od otroštva mi je delo v njih predstavljalo način življenja. Po končani šoli mi je bilo nekako samoumevno, da je to moj poklic. 

Kaj ti je pri tem poklicu všeč in zanimivo?

Veliko stvari pri tem poklicu mi je všeč, najbolj pa to, da veliko dela poteka v naravi in z naravo. To me zelo pomirja. Če prisluhnem naravi in opazujem njene procese, dobim nove ideje, ki ji lahko uporabim tudi pri obdelavi vinogradov. Zelo mi je lepo, kadar pri opravilih v vinogradu sodeluje cela družina. 

Kaj je težkega?

Najbolj odveč mi je vsa velikokrat nepotrebna birokracija. Tudi škropljenje trt je opravilo, ki ga ne bi nič pogrešal, če ne bi bilo nujno potrebno.

Kaj si se v tem poklicu naučil?

Veliko sem se naučil in še vedno se učim. Pri vinogradništvu je zelo pomembna vztrajnost in spoznanje, da se z naravo ne smeš boriti, ampak jo (s)poznati in živeti z njo.

Kakšen je tvoj dan?

Moji delavniki so zelo različni. Predvsem so odvisni od letnega časa, vegetacije in vremena. Poleti, ko je pri nas čez dan zelo vroče, vstanem zgodaj zjutraj in delam v vinogradu, preden se ozračje zelo ogreje. Ko postane vroče, opravljam dela v kleti ali pisarni. Pozno popoldne, ko vročina popusti, pa se spet vrnem v vinograd. Skoraj vso zimo opravljamo rez vinske trte ter pripravljamo zemljišča in opore za nove vinograde. Dokler je zjutraj še mraz in mrak, grem najprej do črede ovac, ki se pasejo pod trtami, jih nakrmim in preverim, ali je z njimi vse vredu. Nato pa začnem z ostalimi opravili.

Iz sladkega grozdja dobimo vino! FOTO: Pexels

Katere veščine in znanja potrebuješ za ta poklic? 

Pri vinogradništvu je potrebno kar veliko specifičnih znanj: o prehrani in zaščiti rastlin pred boleznimi (fitofarmacija), o sestavi tal, o sortah vinske trte, o strojništvu, kletarjenju in o ekonomiki. Potrebne so dobre organizacijske veščine. Najpomembnejše pa je, da čutiš z naravo.   

Kaj bi povedal otrokom, ki bi radi postali vinogradniki?

Da je to težak, a zelo lep poklic, če ga opravljaš s srcem. To je delo z rastlinami v živem ekosistemu, ki se stalno spreminja, nas uči in če ga znamo upoštevati, nas na koncu tudi lepo nagradi.

Dobre strani tega poklica:

  • veliko si v naravi, tišini in miru,

  • po dobro opravljenem delu so vidni rezultati,

  • lep vinograd ustvarja lepo pokrajino in okolje.


Manj dobre strani tega poklica: 

  • uspeh je precej odvisen od vremena,

  • delovne konice (veliko opravil je treba narediti naenkrat, npr. obrati grozdje).

Članek je bil objavljen v aprilski številki Mavrice. Nanjo se lahko naročite v naši spletni trgovini. Hvala, ker z nakupom podpirate nastajanje kakovostnih katoliških vsebin za otroke in starše!

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Mavrica
5,10€
Nalaganje
Nazaj na vrh