Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pečene marinirane piščančje krače, riževa solata

Za vas piše:
Mojca Koman
Objava: 25. 03. 2024 / 15:38
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 25.03.2024 / 16:01
Ustavi predvajanje Nalaganje
Pečene marinirane piščančje krače, riževa solata
FOTO: Krištof Koman

Pečene marinirane piščančje krače, riževa solata

Riževa solata je odlična jed, ki jo za kosilo imenitno povežemo s popečenim sirom za žar, lahko tudi s pečeno ribo, pri nas pa še najraje s slastno zapečenimi perutničkami ali kračami. Odlična je tudi s koščki šunke in trdo kuhanega jajčka, če nam ostaja po veliki noči, pa s kaprami, oljkami …. Oh, koliko idej naenkrat.

Riževa solata
-3 korenčki, narezani na kocke
-manjši brokoli, narezan na koščke
-150 g riža (parboiled)
-2 pesti zamrznjenega graha
-kos pora
-5 velikih kislih kumaric
-sol, poper, oljčno olje, kis od kumaric
-po želji svež peteršilj ali drobnjak, koruza, oljke, kapre, vložena paprika …


  1. V loncu zavremo vodo, jo solimo z žličko soli, nato v krop stresemo riž in kocke korenja. Pokrito kuhamo 5 minut, potem dodamo grah, brokoli in odkrito kuhamo dalje še največ 10 minut, da se vse lepo zmehča. V krop stresemo zelenjavo in riž. FOTO: Krištof Koman

  2. Narežemo kisle kumarice, na tanke rezine še por. 

  3. Kuhano zelenjavo z rižem precedimo in oplaknemo pod mrzlo vodo, nato stresemo v skledo h kumaricam.

  4. Vse solimo, popramo in okisamo z oljem ter kisom iz kozarca s kumaricami po okusu. Dobro premešamo, po želji dodamo še peteršilj in druge dodatke. 

Pečene piščančje krače in zgornji deli perutničk v sladko-kisli marinadi
- 1 kg piščančjih krač in perutničk
- sok pol limone
- 1 dl vode
- 1 žlička mletega ingverja
- 4 žlice sojine omake
- 3 žlice meda
- žlička soli

  1. Za marinado v skledi zmešamo sok limone, vodo, ingver, sojino omako, med in sol. 

  2. V krače nekajkrat zarežemo, perutničke pustimo cele, nato meso prelijemo z marinado in pustimo marinirati pri sobni temperaturi 15 minut, v hladilniku pa 2 uri ali več, če nimamo možnosti kmalu speči. Mariniramo perutničke, nato pa jih damo v pečico. FOTO: Krištof Koman

  3. Meso z marinado vred nato preložimo v dovolj velik pekač, si umijemo roke, pekač pa porinemo v segreto pečico. Pri 200 stopinjah pečemo 30 minut, vmes enkrat obrnemo. 

 Za slastno zapečeno meso ga malo pred koncem peke polovico prestavimo s pekača na ponev z nekaj pečene marinade in potem popečemo, da postane nekoliko hrustljavo zapečeno, omaka pa se zgosti, za kar potrebujemo največ 5 minut. Ponovimo še z drugo polovico, nato ponudimo z osvežilno riževo solato.

Članek je bil objavljen v aprilski številki Mavrice. Nanjo se lahko naročite v naši spletni trgovini. Hvala, ker z nakupom podpirate nastajanje kakovostnih katoliških vsebin za otroke in starše!

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Mavrica
5,10€
Nalaganje
Nazaj na vrh