Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Moli in kolesari«: kolesarska pot naj bi vodila skozi svetišče v Belgiji [VIDEO]

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 03. 07. 2022 / 00:30
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 01.07.2022 / 13:24
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Moli in kolesari«: kolesarska pot naj bi vodila skozi svetišče v Belgiji [VIDEO]
Skozi župnijsko cerkev v Opgrimbieju nameravajo speljati kolesarsko in peš pot, ki bo od ostalega prostora ločena s stekleno steno. FOTO: cathobel.be

»Moli in kolesari«: kolesarska pot naj bi vodila skozi svetišče v Belgiji [VIDEO]

V belgijskem mestecu Opgrimbie pripravljajo nenavaden projekt: v obmejni skupnosti Maasmechelen v pokrajini Limburg naj bi od leta 2024 tamkajšnjo župnijsko cerkev lahko prečkali tudi s kolesi.

Zgodovinsko cerkev sv. Krištofa (Sint Kristoffel) bodo v okviru obsežnega preureditvenega projekta večnamensko preoblikovali, kar naj bi »v Opgrimbie prineslo svež zrak in nov zagon«, kot je poročal belgijski spletni portal cathobel.be.


Za tako imenovano zasnovo »Pray and Ride« (moli in kolesari) bo treba med drugim prestaviti oltar, zgraditi galerijo in skupni prostor za obiskovalce ter skozi cerkev speljati kolesarsko in peš pot, ki bo od ostalega prostora ločena s stekleno steno. Po navedbah omenjenega portala načrti segajo že v leto 2019, vendar tamkajšnje verno občestvo nad njimi ni bilo navdušeno. Zdaj je na vrsti nov, še zadnji poskus.

V cerkvi naj bi še naprej obhajali bogoslužja, obenem pa naj bi bila privlačna tudi za druge skupine in dejavnosti, kot so koncerti in dramske uprizoritve.

Po besedah mestnega svetnika in člana sveta za turizem Herberta Cooxa naj bi v cerkvi še naprej obhajali bogoslužja, obenem pa naj bi bila privlačna tudi za druge skupine in dejavnosti, kot so koncerti in dramske uprizoritve. Stroški preoblikovanja so ocenjeni na 1,3 milijona evrov, vire financiranja pa zaenkrat še iščejo. Polovica sredstev še manjka, vendar želi občinski svet preureditveno gradnjo začeti še letos.

FOTO: cathobel.be

V bližini prehoda naj bi bila za steklom razstavljena podoba svetega Krištofa, zavetnika župnije in tudi zavetnika popotnikov. Tu naj bi se zbirali, molili ali prižgali svečo tako župljani kot mimoidoči. Po načrtih je pod novo nameščeno tribuno odprtina, ki omogoča dostop na teraso; ob lepem vremenu naj bi bil to prostor za srečevanje domačinov in turistov.

Nalaganje
Nazaj na vrh