Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Monroejeva doktrina

Za vas piše:
Tine Golež
Objava: 29. 11. 2023 / 08:49
Oznake: Svet, Zgodovina
Čas branja: 8 minut
Nazadnje Posodobljeno: 01.12.2023 / 11:32
Monroejeva doktrina
Znamenita slika iz leta 1851 o nočnem prečkanju reke Delaware decembra 1776. Slikar je vse postavil v dnevno svetlobo, dodal tedaj še neobstoječo zastavo, poleg osrednje osebe (G. Washington) pa kot zastavonošo naslikal Moroeja. FOTO: MMA-NYC

Monroejeva doktrina

Že pred stoletjem in pol so jo občutili nekateri naši predniki.

Šolski odgovor na vprašanje o doktrini je: »Ameriko Američanom!« No, potem mora dijak še nekoliko pojasniti, da so Američani želeli imeti mir na svojem dvorišču, v zameno pa so obljubili, da se ne bodo vpletali v evropske spore.

Na srečo je bil tudi ta zarečeni kruh pojeden. Vmešavanje Američanov ni končalo le dveh svetovnih vojn, povojna pomoč je prva leta preprečila umiranje od lakote na stari celini, malo pozneje pa je še spodbudila vsesplošni napredek. Lahko bi rekli, da ti Evropejci doktrine niso občutili. Kdo jo torej je?

James Monroe

Monroejev rod ima škotske korenine, a že njegov praded je bil rojen v Virginiji. Čeprav še mladenič in študent se je James pridružil tistim, ki so zahtevali neodvisnost od mogočne Anglije. Ker ni šlo zlepa, je z drugimi somišljeniki prijel za orožje in se kmalu tako uveljavil, da spada med »ustanovne očete« ZDA.

Na svoji politični poti je bil član predstavniškega doma, pa guverner, potem minister v zvezni...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh