Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Mučenec iz ljubezni do bližnjega

Za vas pišejo:
Roman Starc, Ajda Šegula
Objava: 20. 12. 2023 / 09:33
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 20.12.2023 / 10:25
Mučenec iz ljubezni do bližnjega
Odoardo Focherini. FOTO: Splet

Mučenec iz ljubezni do bližnjega

Blaženi Odoardo Focherini, novinar, mučenec »Naj vas vera tolaži, vodi in podpira, naj vam bo blizu spomin na najlepše ure, naj vas greje neizmerna toplina moje naklonjenosti, naj vas spremlja in podpira moja ljubezen, naj vas spremlja moja neizmerna hvaležnost …« (svoji ženi in otrokom) »Izjavljam, da umiram v najčistejši rimskokatoliški apostolski veri in v popolni pokorščini Božji volji ter dajem svoje življenje kot daritev za svojo škofijo, Katoliško akcijo, Avvenire d'Italia in za vrnitev miru v svet. Prosim, povejte moji ženi, da sem ji vedno ostal zvest, da sem vedno mislil nanjo in jo vedno močno ljubil.« (zadnje besede)

Ime: Odoardo je ena izmed italijanskih oblik imena Edvard, ki izhaja iz staroangleških besed ead »posest, bogastvo, sreča« in weard »varuh«.      

Rojstvo: 6. junija 1907 v mestu Carpi v pokrajini Modena v Italiji.

Smrt: 27. decembra 1944 v koncentracijskem taborišču Hersbruck v Nemčiji.

Družina: Bil je tretji sin očeta Tobija, trgovca z železnino, in matere Marije, roj. Bertacchini, ki pa je umrla kmalu po njegovem rojstvu. Oče se je drugič poročil s Terezijo Merighi, tako da je imel tri brate in sestre.

Mladost: Bil je družabnega in prijaznega značaja, zanimalo ga je veliko stvari: gledališče, novinarstvo, petje, igranje harmonike, kolesarjenje in smučanje. Pri 17 letih je že vodil oratorij, ki ga je prej tudi sam obiskoval, bil je pobudnik otroškega časopisa »L'Aspirante« in vodja Katoliške akc...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh