Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Muzeja slovenske osamosvojitve ni več

Za vas piše:
M. P.
Objava: 19. 01. 2023 / 17:58
Oznake: Politika
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 20.01.2023 / 06:38
Ustavi predvajanje Nalaganje
Muzeja slovenske osamosvojitve ni več
Dogajanje na mejnem prehodu Vrtojba med slovensko osamosvojitveno vojno, dne 26.06.1991, ob prihodu tankovske kolone JLA. FOTO: Miško Kranjec/Wikimedia Commons

Muzeja slovenske osamosvojitve ni več

Vlada je s sklepom združila Muzej slovenske osamosvojitve in Muzej novejše zgodovine Slovenije ter ustanovila nov javni zavod Muzej novejše in sodobne zgodovine Slovenije. Ukinitvi Muzeja slovenske osamosvojitve so nasprotovali člani Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve, Slovenska konferenca Svetovnega slovenskega kongresa, politični stranki SDS in NSi ter številni državljani in državljanke.

Vlada je ukinitev Muzeja slovenske osamosvojitve in ustanovitev novega javnega zavoda, ki bo zajemal tudi obdobje osamosvojitve, napovedala oktobra lani. To je sprožilo močno nasprotovanje. SDS je zahtevala sklic nujne seje Odbora za kulturo v Državnem zboru, kjer je vlado pozvala, naj svoje ustanoviteljske pravice in obveznosti RS do muzeja izvaja skladno s sklepom o njegovi ustanovitvi. NSi pa je napovedala možno interpelacijo zoper ministrico za kulturo Asto Vrečko, ki je sedaj spet na mizi.

Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve pa je 4. novembra 2022 v Ljubljani pripravilo posvet o tej nameri, ki se je sedaj uresničila. 

Preberite več: Preslišani argumenti proti ukinitvi Muzeja slovenske osamosvojitve

Kupi v trgovini

Osamosvojitvena vlada
Zgodovina
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh