Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na barikadah ni časa za samorefleksijo

Nina Granda
Za vas piše:
Nina Granda
Objava: 01. 03. 2023 / 10:52
Čas branja: 21 minut
Nazadnje Posodobljeno: 01.03.2023 / 10:55
Na barikadah ni časa za samorefleksijo
FOTO: Družina

Na barikadah ni časa za samorefleksijo

S piscem, ki piše pod psevdonimom Andrej Capobianco, se srečava v hotelski kavarni konec januarja. V nasprotju z njegovimi zapisi, ki so ostri in včasih zbadljivi, nasproti mene sedi galanten sogovornik. Nekdo, ki medije z zanimanjem opazuje z različnih geografskih in kulturnih razdalj, je pravi naslov za vprašanja, ki se mi zastavljajo.

Pišete lucidne, pogosto satirične kolumne za Portal Plus. Pri tem pa uporabljate psevdonim. Zakaj?

Psevdonime je uporabljalo veliko pisateljev in tudi kolumnistov, npr. Eric Blair in Samuel Clemens, znana kot George Orwell in Mark Twain, ali Cankar, ko je pisal za Slovenca. Vsak je za to imel svoje razloge. Tudi jaz imam svoje, čeprav se z omenjenimi seveda ne morem primerjati.

Nisem novinar, ampak občasni kolumnist. V dobi, ko se vsi »mečejo ven«, želim, da bi se bralec osredotočil na to, kar imam povedati, in ne na to, kdo sem. V tekstih navajam dovolj osebnih informacij, da se me relativno zlahka identificira. Občasno rad pišem tudi satirične tekste, ker se mi zdi, da jih v Sloveniji močno primanjkuje, pri njih pa je uporaba psevdonimov še bolj pogosta.

Toda z imenom jamčimo, da za opravljenim stojimo. Tudi arhitekt s svojim imenom odgovarja za storjeno. Čeprav se lahko kdaj zmoti, podpis pomeni, da sprejme posledice.

...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh