Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na čelu notranjega ministrstva začasno Sanja Ajanović Hovnik

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 12. 12. 2022 / 12:03
Oznake: Politika, Premier, Vlada
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 12.12.2022 / 13:28
Ustavi predvajanje Nalaganje
Na čelu notranjega ministrstva začasno Sanja Ajanović Hovnik
Začasno bo notranje ministrstvo vodila Sanja Ajanović Hovnik. FOTO: Ministrstvo za javno upravo

Na čelu notranjega ministrstva začasno Sanja Ajanović Hovnik

Kot je bilo pričakovati, je predsednik vlade Robert Golob po odstopu dosedanje ministrice za notranje zadeve Tatjane Bobnar za njeno začasno naslednico predlagal ministrico za javno upravo Sanjo Ajanović Hovnik.

Potem ko se je vrnila iz Bruslja, je notranja ministrica mag. Tatjana Bobnar v petek poslala odstopno izjavo premierju dr. Robertu Golobu, iz njegovega kabineta so prejem potrdili še isti dan. Danes pa je Golob ministričino odstopno izjavo posredoval v Državni zbor, ki se bo z vsebino predvidoma seznanil na sredi redni plenarni seji, s čimer bo Bobnarjevi, ki se ji obeta selitev v kabinet nove predsednice republike dr. Nataše Pirc Musar, tudi formalno prenehala funkcija ministrice.

Kdo so možni novi ministri?

Hkrati z odstopno izjavo pa je predsednik vlade posredoval tudi informacijo o tem, da bo na njegov predlog začasno vodenje ministrstva za notranje zadeve prevzela ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik. Medtem v javnosti tudi že krožijo imena možnih kandidatk in kandidatov za novega notranjega ministra, med njimi se najglasneje navajajo državna sekretarja dr. Branko Lobnikar in Tina Heferle ter predsednikov svetovalec za nacionalno varnost, nekdanji državni sekretar Boštjan Šefic.

Marta Kos izstopila iz Gibanja Svoboda

Zaradi zadnjih dogodkov je iz Gibanja Svoboda izstopila nekdanja podpredsednica in tudi nesojena predsedniška kandidatka Marta Kos. »Vedno sem zastopala demokratična načela, strokovnost, vrednote nekoruptivnosti, enakopravnosti in človekovih pravic. Enako lahko trdim za Tatjano Bobnar. Vse njeno delovanje je bilo vedno zavezano tem načelom,« je zapisala Kosova in opozorila, da »prihodnost spoštovanja demokratičnih standardov ne sme biti odvisna od nekaj posameznikov, temveč od kulture dialoga, ki temelji na vrednotah.«

Največ tri mesece

Da so danes v Državnem zboru prejeli premierjevo obvestilo o odstopu ministrice Bobnarjeve, je potrdila tudi predsednica Državnega Zbora Urška Klakočar Zupančič in dodala, da se bodo poslanke in poslanci o tem seznanili takoj v uvodu sredine 5. redne seje, ki se bo sicer začela opoldne. Po njenih besedah lahko Sanja Ajanović Hovnik začasno vodi ministrstvo za notranje zadeve kvečjemu tri mesece oziroma do izvolitve novega ministra ali ministrice.

Nalaganje
Nazaj na vrh