Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na Krasu želijo še letos posaditi 18 tisoč sadik

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 25. 11. 2022 / 13:18
Oznake: Nesreča, Slovenija
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 25.11.2022 / 13:23
Ustavi predvajanje Nalaganje
Na Krasu želijo še letos posaditi 18 tisoč sadik
Državni sekretar Darij Krajčič s kmetijskega ministrstva in direktor Zavoda za gozdove Gregor Danev med današnjo akcijo. FOTO: Zavod za gozdove Slovenije

Na Krasu želijo še letos posaditi 18 tisoč sadik

Pred pomnikom miru na Cerju so danes v okviru prve akcije obnove gozda na pogorelem goriškem in delno komenskem Krasu začeli saditi sadike. V okviru podobnih akcij želijo že letos na tem območju posaditi 18 tisoč sadik puhastega hrasta in črnike.

Današnje akcije so se udeležili številni posamezniki iz podjetij in organizacij. 32 organizacij je že podpisalo zavezo o dolgoročni podpori projektu Zeleno srce Krasa. Direktor Zavoda za gozdove Slovenije Gregor Danev je poudaril, da je obnova gozdov na Krasu tek na dolge proge, danes je storjen prvi korak.

Udeleženci današnje akcije. FOTO: Zavod za godove Slovenije

Projekt Zeleno srce Krasa zavezuje podpisnike, da bodo z udeležbo na različnih akcijah ali s finančnimi in drugimi donacijami omogočili nabiranje semen in vzgojo avtohtonih sadik listavcev, obnovo gozdov s setvijo semena in sadnjo sadik gozdnega drevja, vzpostavitev izobraževalno-turistične poti in proučevanje vpliva podnebnih sprememb na vzgojo sadik in obnovo gozdov, poškodovanih v gozdnih požarih, so sporočili s kmetijskega ministrstva.

Akcije tudi naslednje leto

Akcije obnove gozda na pogorelem Krasu bodo nadaljevali tudi v prihodnjem letu, zlasti na najbolj poškodovanih delih gozda. Na preostalem delu pa bo potekala setev semena domačih drevesnih vrst, predvsem različnih vrst hrastov in javorjev, kraškega gabra, koprivovca in črnega bora.

Sanacija poškodovanih gozdov bo stala več kot 47 milijonov evrov

Zavod za gozdove Slovenije je medtem pripravil načrt sanacije v požaru poškodovanih gozdov. Stroški sanacije so po navedbah STA ocenjeni na več kot 47 milijonov evrov, večina načrtovanih del je predvidena v letih 2023 in 2024.

Zahvala županov

Udeležence akcije so pozdravili tudi župani treh občin, ki jih je prizadel požar. Župan Občine Miren - Kostanjevica Mauricij Humar, župan Občine Renče-Vogrsko Tarik Žigon in župan Občine Komen Erik Modic so se zahvalili za podporo, ki jo podjetja, organizacije in posamezniki namenjajo obnovi gozdov Krasa.

Po vsej Evropi bodo zasadili tri milijarde sadik

Vodja predstavništva Evropske komisije v Sloveniji Jerneja Jug Jerše pa je danes predstavila Evropski zeleni dogovor, ki med drugim predvideva posaditev treh milijard sadik gozdnega drevja po vsej Evropi.




Nalaganje
Nazaj na vrh