Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na Škotskem aretirali uličnega pridigarja

Objava: 09. 04. 2010 / 22:24
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:08
Ustavi predvajanje Nalaganje

Na Škotskem aretirali uličnega pridigarja

Primeri kratenja pravic v imenu boja proti homofobiji

V škotskem mestu Glasgow so pred nekaj dnevi aretirali ameriškega uličnega pridigarja, ki je v odgovoru na neposredno vprašanje izrazil svoje prepričanje, da je homoseksualna spolna aktivnost greh. Po noči v priporu je bil obsojen ‘homofobnih opazk ... zaradi religioznih predsodkov’ in je moral plačati tisoč funtov kazni, so poročali na spletni strani http://www.24kul.si/.

47-letni Shawn Holes je na ulici govoril o krščanstvu in grehu na splošno, ko se mu je približala skupina homoseksualcev. Po njegovih besedah so se poljubljali in ga očitno provocirali. Naposled so mu zastavili vprašanje o grešnosti njihovega ravnanja. Ko jim je povedal svoje lastno prepričanje, so ga prijavili policiji, ki ga je aretirala.

Dejanje policije in škotskega sodišča je seveda izzvalo mnogo kritik, saj je bila pravica do svobode govora v tem primeru očitno poteptana. Iz Velike Britanije in Združenih držav Amerike pa prihaja še več poročil o dogodkih, kjer oblasti in ustanove v imenu boja proti homofobiji krepko kršijo pravico do svobode vesti in do svobode govora.

Aktualen je na primer britanske matičarke Lillian Ladele, ki zaradi svojega krščanskega prepričanja ni želela sodelovati pri civilni registraciji istospolnih parov. Svoj urnik dela si je poskušala prilagoditi tako, da so homoseksualni pari imeli na voljo druge matičarje. A obtožena je bila homofobije in kmalu so ji zagrozili z izgubo službe. Svojo pravico je šla iskat pred londonsko zaposlitveno sodišče, ki je razsodilo, da je delodajalec njene pravice ogrožal, toda prizivno sodišče je sodbo razveljavilo. Pritožila se je na vrhovno sodišče, vendar je bila zavrnjena. Sedaj razmišlja o pritožbi na Evropskem sodišču za človekove pravice.

Velike težave imajo tudi rejniške in posvojitvene agencije. V ameriški zvezni državi Washington so decembra sprejeli zakon, ki bo, ko bo prišel v veljavo, legaliziral istospolne poroke in posvojitev otrok s strani istospolnih skupnosti. Zaradi njega se je pred težko odločitvijo znašla katoliška nadškofija glavnega mesta ZDA, saj med drugim vodi rejniški center, ki ga finančno podpirajo mestne oblasti. Novi zakon od rejniškega centra zahteva, da mora med svoje rejniške starše vključiti tudi zainteresirane istospolne poročene pare. Tega pa v skladu s svojim prepričanjem nadškofija ne more sprejeti, zato bo morala center po vsej verjetnosti zapreti. Zaradi podobnega zakona so v Veliki Britaniji vse katoliške posvojitvene agancije že zaprle svoja vrata ali pa nadaljevale svojo pot izven katoliške Cerkve.

Takšni in podobni primeri se po svetu kar množijo. Sploh Velika Britanija prednjači po zakonih, ki pri ‘politično korektnem’ boju proti diskrimanciji istospolno usmerjenih kršijo pravice mnogih državljanov. Tako je v pripravi zakon, ki bi uvedel stalne šolske registre učencev (že od petega leta starosti dalje!), ki bi bili kakorkoli vpleteni v sovražni govor proti istospolno usmerjenim. Po drugi strani pa je britanski parlament zavrnil vse amandmaje k novemu zakonu o enakovrednosti državljanov, ki bi dopustili pravico do ugovora vesti za posvojitvene agencije, ki ne bi želele dati otrok v posvojitev istospolnim parom. Mnogi britanski dostojanstveniki pa že opozarjajo, da bodo verske skupnosti, če bo šlo tako naprej, z zakonom očitno kmalu prisiljene uvesti poroke istospolnih parov.

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh