Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na vipavski škofijski gimnaziji stavijo na celostno vzgojo

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 16. 02. 2023 / 08:16
Oznake: Mladi, Odnosi, Šola
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 16.02.2023 / 08:26
Ustavi predvajanje Nalaganje
Na vipavski škofijski gimnaziji stavijo na celostno vzgojo
Ob zadnjem dnevu odprtih vrat, ki so ga pripravili v decembru. FOTO: Arhiv ŠGV

Na vipavski škofijski gimnaziji stavijo na celostno vzgojo

V srednjih šolah in na fakultetah se veselijo, da bodo letošnji informativni dnevi, ki so na sporedu jutri in v soboto spet potekali v živo, saj je v živo predstaviti šolske in študijske dejavnosti ter spremljajoče dejavnosti povsem nekaj drugega kot na daljavo.

Tega se veselijo tudi na Škofijski gimnaziji Vipava (ŠGV), kjer bodo v predstavitev vključili dijake, »povabili pa smo tudi nekaj nekdanjih dijakov, da povedo svoje izkušnje s šolanjem pri nas. Pri načrtovanju smo dali posebno pozornost temu, da bodo vse tri predstavitve enakovredne, tudi v petek popoldne in v soboto, ko sicer ni naših dijakov na šoli«, je za spletno Družino povedal ravnatelj gimnazije Vladimir Anžel.

Ravnatelj ŠGV Vladimir Anžel. FOTO: Ivo Žajdela

Trije oddelki, 84 dijakov

Za prihodnje šolsko leto so razpisali tri oddelke, v katerih bo prostora za 84 dijakov, v dijaškem domu pa je ta čas nastanjenih 85 dijakov, »v novem šolskem letu bo prostora za približno 35 dijakov novincev«.

Prisegajo na odnose

Največje prednosti svoje šole vidijo v urejenosti in odnosih med vsemi, ki se srečujejo na šolskih hodnikih, v skrbi za osebnostni, učni in duhovni napredek mladih, se pravi celostni vzgoji. »Izgradnja odnosov se uresničuje pri vseh dejavnostih in aktivnostih, tako rekoč na vsakem koraku z zgledom, z načinom dela, pri pouku in pri vseh obšolskih dejavnostih. Morda bi še najbolje ilustriralo naša močna področja to, katere dejavnosti smo obiskovalcem predstavili na letošnjem dnevu odprtih vrat, ki ga na naši ustanovi tradicionalno izpeljemo drugo soboto v mesecu decembru.«

Ob letošnjem dnevu odprtih vrat, prikaz možnosti udejstvovanja na področju prostovoljstva. FOTO: Arhiv ŠGV

Poleg možnosti prisotnosti pri dveh urah pouka so obiskovalcem predstavili delovanje dijaške in domske dijaške skupnosti, ekskurzije po Sloveniji in v tujino, šolsko glasilo Iskre, prostovoljno delo, h kateremu mlade zelo spodbujajo in je pomemben del njihovih vzgojnih prizadevanj, »izvajamo pa ga v sodelovanju z zavodom za otroke in mladostnike s posebnimi potrebami CIRIUS Vipava, z zavodom starejših Pristan Vipava ter z območno Karitas Koper«, pojasnjuje Anžel.

V tem šolskem letu gimnazijo obiskuje 253 dijakov.

Uspehi na različnih področjih

Dijaki vipavske gimnazije dosegajo lepe rezultate na tekmovanjih iz znanja, matematike, kemije, biologije, logike, jezikov, geografije, zgodovine, športnih tekmovanj iz atletike, košarke. »Med drugim v letošnjem šolskem letu gostimo državno tekmovanje iz geografije, tudi zaradi dobrih rezultatov na tem tekmovanju v preteklih letih, ko so se naši dijaki udeleževali mednarodnih olimpiad iz geografije.«

Obiskovalcem so se na dnevu odprtih vrat predstavili tudi kot šola ambasadorka evropskega parlamenta in kot šola, ki nudi možnost klasične izobrazbe z latinščino, »predstavili smo tudi možnosti športne vadbe in fitnesa, posebej so se predstavili tekmovalci v robotiki z izdelkom, s katerim so osvojili prvo nagrado na državnem tekmovanju.«

Zadnji informativni dan, ki so ga izpeljali v živo, je bil leta 2020. FOTO: Arhiv ŠGV

V novem šolskem letu ne načrtujejo posebnih novosti, upajo pa, da bodo lahko v miru in normalno izpeljali tudi naslednje šolsko leto, je še povedal Anžel in dodal, da v tem šolskem letu na njihovi gimnaziji nabira znanje 253 dijakov, v dijaškem domu jih 85. Vseh zaposlenih je 55, od tega 32 pedagoških delavcev na šoli (niso sicer vsi polno zaposleni) in štirje vzgojitelji v dijaškem domu, trije duhovniki in še 17 tehničnih sodelavcev (tudi niso vsi polno zaposleni), ki skrbijo za vzdrževanje, čiščenje, kuhinjo, tajništvo, računovodstvo.

Nalaganje
Nazaj na vrh