Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Náblus – pesniška drama človekove zdajšnjosti in večnosti

Objava: 13. 03. 2024 / 07:57
Čas branja: 6 minut
Nazadnje Posodobljeno: 13.03.2024 / 08:50
Náblus – pesniška drama človekove zdajšnjosti in večnosti
Nablus, Tone Rode, pesniška zbirka, Mohorjeva, Galerija Družina, Sergej Valijev, Tone Rode, Hanzi Filipič, Pavle Ravnohrib. FOTO: Tatjana Splichal

Náblus – pesniška drama človekove zdajšnjosti in večnosti

Na predstavitvi, ki je bila v četrtek, 7. marca, v Galeriji Družina, smo Toneta Rodeta, avtorja pesniške drame Náblus, doživeli kot izvirnega pesniškega ustvarjalca.

Pesnitev, ki je izšla pri celovški Mohorjevi, je v pogovoru z avtorjem in Sergejem Valijevim predstavil glavni urednik založbe Hanzi Filipič, izbrane odlomke je interpretiral dramski igralec Pavle Ravnohrib.

Duhovna drama sodobnega človeka

Po dveh pesniških zbirkah, ki ju je izdal v rodnem Buenos Airesu, in dveh, ki sta izšli v Ljubljani, Rode z zamejskim utripom pête zaokrožuje slovenski kulturni prostor. Njegova poezija se vseskozi ukvarja z vprašanjem identitete, smrti in minljivosti, s smislom življenja. Skozi vse zbirke ga tudi spremlja usoda slovenske povojne politične emigracije v Argentini.

Pesnitev Náblus je nastala kot odziv na osebne življenjske okoliščine – vstop v zrela leta, ko se človek začne spraševati, kaj bi moral še nujno povedati, če bi jutri umrl – in na stanje človeštva, ki se po kratkotrajnem predihu, kot smo ga doživeli konec 90. let prejšnjega stoletja, ujeto v ponavljanje izvirnega greha vrača na stare stranpoti.

T...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh