Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nadaljevanje del v Jami pod Macesnovo gorico

Za vas piše:
J. P.
Objava: 24. 05. 2022 / 18:22
Oznake: Slovenija, Zgodovina
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 24.05.2022 / 19:31
Ustavi predvajanje Nalaganje
Nadaljevanje del v Jami pod Macesnovo gorico
Pred breznom. FOTO: Uprava RS za vojaško dediščino

Nadaljevanje del v Jami pod Macesnovo gorico

Kot so sporočili z Uprave Republike Slovenije za vojaško dediščino na Ministrstvu za obrambo, se v Jami pod Macesnovo gorico nadaljujejo dela izkopa žrtev povojnih pobojev, ki bodo predvidoma potekala tri do štiri mesece.

Neposredna pripravljalna dela so se začela že lansko jesen s pripravo in zavarovanjem terena in z namestitvijo zaščitnih mrež, maja letos pa so se nadaljevala z ureditvijo platoja, postavitvijo odrov in izkopom. Doslej so iz jame iznesli nad 160 kubičnih metrov nasutega materiala, očitno bo nasutje torej večje od prvotnih predvidevanj.

Javnosti nedostopno območje

Zaradi varnosti oseb, ki se nahajajo na deloviščih, in zagotovitve nemotenega dela izvajalcev je območje ograjeno in javnosti nedostopno. Dostop na delovišče je omogočen izključno izvajalcem in nadzornemu osebju. Kot so še sporočili iz Uprave za vojaško dediščino, bodo po koncu del javnosti posredovali celovito informacijo o rezultatih del.

Nasutje in varovalne mreže. FOTO: Urad RS za vojaško dediščino

Zgodovinsko ozadje

Po zapisu zgodovinarja dr. Mitje Ferenca je britanska vojska med 27. in 31. majem 1945 iz zbirnega taborišča v Vetrinju pri Celovcu v Slovenijo vrnila veliko število nasprotnikov komunističnega tabora, zlasti slovenskih domobrancev, in jih predala jugoslovanski armadi. Nato so Slovence, Hrvate, Srbe in ostale iz taborišča v Šentvidu z vlaki odpeljali do Kočevja in od tam s tovornjaki do Kočevskega roga, kjer so jih pomorili in zmetali v brezna. Ob Jami pod Macesnovo gorico je najbolj znano še grobišče Jama pod Krenom.

Postavitev križa aprila 1990

Da je bila med ljudmi lokacija prikritega vojnega grobišča znana že desetletja, potrjuje postavitev križa pred grobiščem aprila 1990. Med letoma 2004 in 2017 so izvedli več raziskovanj in sondiranj, ki so potrdila, da gre za množično grobišče. Na podlagi tega je vladna Komisija za reševanje vprašanj prikritih grobišč sprejela odločitev o izkopu.

Izkopu bo sledil dostojni pokop žrtev

Projekt gradbenih in pripravljalnih del za dostop do posmrtnih ostankov v grobišču Jama pod Macesnovo gorico je bil pripravljen leta 2019, odtlej pa etapno potekajo dela, ki jih je zaradi zahtevnosti terena in okoliščin nastanka treba izvajati z vso skrbnostjo. Izkopu bo sledil dostojni pokop žrtev, so še sporočili z obrambnega ministrstva.

Nalaganje
Nazaj na vrh