Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nadškof Zore: Legije niso molitev, čeprav so angelske, in ne premagajo zla

Za vas piše:
J. P.
Objava: 18. 02. 2024 / 09:19
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 18.02.2024 / 09:26
Ustavi predvajanje Nalaganje
Nadškof Zore: Legije niso molitev, čeprav so angelske, in ne premagajo zla
Ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore. FOTO: Tatjana Splichal

Nadškof Zore: Legije niso molitev, čeprav so angelske, in ne premagajo zla

Da smo ponovno v puščavi, je začel nagovor vernikom ob prvi postni nedelji ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore.

Kajti prva postna nedelja nas vselej povabi k premišljevanju o Jezusovih 40 dneh v puščavi, in to neposredno po tem, ko ga je Janez krstil v Jordanu, ko ga je Oče razglasil za svojega ljubljenega sina in ko se je nadenj spustil Sveti Duh v podobi goloba, je poudaril ljubljanski nadškof.

Pričakovanje, da Jezus takoj stopi v akcijo

»Po takšni potrditvi bi pričakovali, da Jezus takoj začne delovanje, da stopi v akcijo, da začne v tem svetu nasilja in izkoriščanja delati red. Kakor je napovedal Krstnik: velnico ima v roki in počistil bo svoje mlatišče, svoje žito bo spravil v kaščo, pleve pa sežgal z neugasljivim ognjem,« je izpostavil Stanislav Zore.

Duhovni boj s satanom

A ta isti Duh, ki se je spustil nadenj v Jordanu, ga je sedaj odvedel (po grškem zapisu celo vrgel) v puščavo. Zakaj? Zato, da ga je začel biti duhovni boj s satanom, torej s tistim, ki se zoperstavlja; tistim, ki toži, je nadaljeval nadškof Zore.


Kako naj se bije ta boj?

»V raju je tožil Boga, češ da se boji človeške konkurence; pred Bogom pa je tožil Joba, češ da je dober samo zato, ker Bog blagoslavlja delo njegovih rok in njegova posest se širi. Kako pa naj se bije ta boj z njim? Jezus je pozneje v preprostem stavku povedal učencem: ta rod se lahko izžene le z molitvijo in postom

Legije ne premagajo zla, ki ga pooseblja satan

Po Zoretovih besedah je Jezus učencu, ki ga je hotel braniti z mečem, pojasnil, da bi lahko deloval tudi drugače: ali misliš, da ne morem prositi svojega Očeta in bi mi takoj dal na voljo več kot 12 legij angelov? Toda legije niso molitev, čeprav so angelske, in ne premagajo zla, ki ga pooseblja satan.

Kakšna zmaga, a kako zahtevna obenem!

»Zato kljub bližini angelov, ki so mu stregli, Jezus vse do konca življenja z molitvijo zmaguje v boju zoper hudega duha. Dokončno zmago izmoli v zadnji molitvi: Oče, v tvoje roke izročam svojega duha. Kakšna zmaga, a kako zahtevna obenem! Ves se položiti v Očetove roke, ki nas edini lahko reši hudega.«

Post kot odlična priložnost

Papež nas v tem letu, kot je prvi postni nagovor zaključil ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore, vabi k molitveni pripravi na sveto leto 2025. Po Jezusovem zgledu je post odlična priložnost, da začnemo z molitvijo zmagovati v nastopanju Božjega kraljestva.

Nalaganje
Nazaj na vrh