Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nadškof Zore ob smrti zaslužnega papeža: Zgled moža, ki ne beži pred križem

Za vas piše:
M. M.
Objava: 03. 01. 2023 / 13:19
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 03.01.2023 / 13:27
Ustavi predvajanje Nalaganje
Nadškof Zore ob smrti zaslužnega papeža: Zgled moža, ki ne beži pred križem
Ljubljanski nadškof Stanislav Zore. FOTO: Siniša Kanižaj

Nadškof Zore ob smrti zaslužnega papeža: Zgled moža, ki ne beži pred križem

Ljubljanski nadškof in metropolit Stanislav Zore je za smrt zaslužnega papeža Benedikta XVI. izvedel, ko se je vračal z Evropskega srečanja mladih v Rostocku. V istem hipu ga je, kot je zapisal v današnji izjavi, prešinila prva učiteljska beseda pokojnega papeža: `Bog je ljubezen, zato tisti, ki živi v ljubezni, živi v Bogu in Bog živi v njem.´

Ljubljanski nadškof se s papežem Benediktom XVI. nikoli ni osebno srečal, »sem ga pa v vseh njegovih nastopih doživljal kot skromnega moža, včasih skoraj plahega. Vsebina njegovih govorov pa je bila čisto drugačna: polna logike, jasna, teološko globoka in prepletena s Svetim pismom«, je zapisal Zore.

Gledal je v daljavo in globino

V njegovih spisih, tako nadškof, človek vedno znova vidi ostrino njegovega pogleda: »gledal je v daljavo in v globino. Prepričan sem, da so mnoga njegova dela že vstopila v klasiko teološke misli in po njih posegamo in bomo posegali znova in znova. Izredno sem mu hvaležen za trilogijo Jezus Kristus«.

Mož, ki ne beži pred križem

Zore je poudaril, da smo Bogu hvaležni za dar njegovega življenja. »Pred nami bo še naprej svetil njegov zgled moža, ki ne beži pred križem, ampak ostaja blizu Kristusovemu križu v različnih oblikah služenja Bogu in Cerkvi.«

Naj bo deležen luči, v kateri žari Božje obličje

Vernike poziva, naj v molitvah zanj tudi sami prosijo Boga, da bi ga po zgledu zaslužnega papeža Benedikta XVI. spoznavali kot ljubezen in se ga naučili ljubiti. »Papež Benedikt XVI. naj počiva v miru in naj bo deležen tiste luči, v kateri žari Božje obličje,« je v izjavi še podčrtal nadškof Zore.

Nalaganje
Nazaj na vrh