Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nadškofovo priznanje Tonetu Čadežu za 40 let vodenja zbora

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 11. 12. 2021 / 14:07
Oznake: Župnija
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 11.12.2021 / 14:22
Ustavi predvajanje Nalaganje
Nadškofovo priznanje Tonetu Čadežu za 40 let vodenja zbora
Tone Čadež je v Župniji Žiri že skoraj 47 let organist in 40 let vodja cerkvenega zbora. FOTO: FB Župnija Žiri

Nadškofovo priznanje Tonetu Čadežu za 40 let vodenja zbora

Konec novembra je minilo častitljivih 40 let, odkar je organist in zborovodja Tone Čadež prevzel vodenje Mešanega cerkvenega pevskega zbora Anton Jobst v Župniji Žiri.

Zato mu je, kot so zapisali na župnijski spletni strani, v nedeljo, 28. novembra 2021, pri sveti maši župnik Župnije Žiri Andrej Jemec izročil priznanje za delo ljubljanskega nadškofa metropolita in predsednika Slovenske škofovske konference (SŠK) msgr. Stanislava Zoreta.

Svetel zgled zvestobe Bogu in Cerkvi

»Naj dobri Bog ves Vaš trud ter svetel zgled zvestobe Bogu in njegovi Cerkvi obilno poplača s svojim blagoslovom,« je v nadškofijskem priznanju in zahvali Tonetu Čadežu za zvesto in požrtvovalno 40-letno vodenje zbora in (skoraj) 47-letno opravljanje službe župnijskega organista zapisal nadškof Zore.

Dolgoletna izredna skrb za orgle

»Tonetu ob jubileju iskreno čestitamo, se mu od srca zahvaljujemo za častitljivo vztrajnost in neštete darovane ure, še posebej pa smo mu hvaležni za vso dolgoletno izredno skrb za naše orgle, njihovo vrhunsko fizično kondicijo in vzdrževanje. Želimo mu še mnogo glasbenega veselja na koru naše župnijske cerkve,« so se mu zahvalili iz Župnije Žiri.


Slovesno leta 2014

V Žireh je bilo sicer zelo slovesno leta 2014, ko so si sledili dogodki v sklopu praznovanja 100. obletnice Milavčevih orgel in hkrati 120. obletnice rojstva skladatelja, zborovodje in organista Antona Jobsta, ki je bil v Žireh dejaven skoraj sedem desetletij, po njem pa je dobil ime tudi zbor, ki ga tako zavzeto vodi Tone Čadež, sicer tudi Jobstov učenec.

Že več kot 45 let organist

Čadež sicer v žirovski župnijski cerkvi že več kot 45 let igra na orgle (prvič je pri sveti maši igral že 11. januarja 1975), nadškof Zore pa se mu je že leta 2015 zahvalil za »odgovorno skrb za stoletne žirovske orgle in ohranjanje spomina na svojega predhodnika na žirovskem koru, skladatelja Antona Jobsta«.

Tone Čadež na orglah. FOTO: FB Župnija Žiri

»Danes ste pa dobro peli!«

Vodenje cerkvenega pevskega zbora je prevzel po smrti Jobsta, za njegova naslednika so ga želeli pevci, prvič je bil v tej vlogi 29. novembra 1981. Kot je Tone Čadež pred leti povedal v nekem pogovoru, je vsakega priznanja, sploh če pride od škofa, vesel, toda »zelo veseli smo tudi, kadar nam ljudje po maši rečejo: 'Danes ste pa dobro peli.'«

Kupi v trgovini

Vodnik po orgelski glasbi
Priročniki za glasbo in film
48,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh