Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nagovor škofa Glavana ob svetovnem dnevu starih staršev

Za vas piše:
Tereza Mohar
Objava: 13. 07. 2021 / 10:35
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 13.07.2021 / 10:41
Ustavi predvajanje Nalaganje
Nagovor škofa Glavana ob svetovnem dnevu starih staršev
Upokojeni novomeški škof msgr. Andrej Glavan. FOTO: Tatjana Splichal.

Nagovor škofa Glavana ob svetovnem dnevu starih staršev

Svetovni dan starih staršev in ostarelih bomo letos obhajali 25. julija.

Ob tej priložnosti je nekaj besed zapisal tudi upokojeni novomeški škof msgr. Andrej Glavan. 

»Jaz sem s teboj vse dni«

S to Jezusovo obljubo učencem papež Frančišek začenja posebno pismo za vesoljno Cerkev, zlasti za vse dedke in babice za prvi svetovni dan starih staršev in ostarelih, ki ga bomo odslej obhajali vsako leto na četrto nedeljo v juliju, v bližini praznika  sv. Joahima in Ane. 

Papež Frančišek že od začetka pontifikata pogosto poudarja pomen in poslanstvo in nenadomestljivo vlogo dedkov in babic v družbi in družini. Na starost gleda kot na milost in poklicanost. Oni so bogati zaklad modrosti in spomin preteklosti, ki zagotavlja prihodnost. /…/ 

»Narod, ki ne skrbi za stare starše in z njimi ne ravna lepo, nima prihodnosti.« FOTO: Tatjana Splichal.

V apostolski spodbudi Amoris Laetitia pa je vprašanju ostarelih posvetil celo poglavje, kjer iz lastne izkušnje zapiše, da so ravno dedki in babice tisti, ki prenašajo pomembne življenjske vrednote na svoje vnuke. Mnogi prav starim staršem dolgujejo začetke svojega krščanskega življenja. /…/ 

Ostareli so bili stalno navzoči v mislih in molitvah papeža Frančiška. Verjetno ga je izkušnja, ko so med pandemijo mnogi umirali izolirani, zapuščeni, osamljeni spodbudila za ustanovitev svetovnega dneva starih staršev in starejših. 

»Molimo danes za ostarele, predvsem za tiste, ki so izolirani ali tiste v domovih za starejše. Strah jih je, strah, da bi umrli sami. To pandemijo čutijo kot nekaj agresivnega do njih. Oni so naše korenine naša zgodovina. Dali so nam vero, tradicijo, čut pripadnosti domovini.« (papež Frančišek)

Papež Frančišek ne neha poudarjati, da so ostareli molivci, ki jih potrebujemo. Starost nam je dana prav za to nalogo. Pri tem navaja primer papeža Benedikta XVI, njegovega predhodnika, ki ga imenuje svetniškega starčka, ki moli in dela za Cerkev, in ga citira, kar je dejal že skoraj na koncu svojega papeževanja »Molitev starejših lahko zavaruje svet in mu morda pomaga bolj učinkovito, kot trud mnogih.« Molitev ostarelega je zelo dragocen vir. Po Frančiškovem prepričanju so »pljuča, ki se jim Cerkev in svet ne moreta odpovedati« (Veselje evangelija 222). 

»To velja zlasti za čas, ki je za človeštvo tako težak, ko vsi v istem čolnu prečkamo viharno morje pandemije. Vsak naj  bo prepričan, da njegova molitev kaže mirno upanje na pristanek.« (msgr. Andrej Glavan)

Dragocena pa ni samo molitev, papež pravi v pismu »Jaz sem s teboj vse dni«, da ne obstaja starost za upokojitev za oznanjevanje evangelija. Da bi prepričal tudi tiste, ki menijo, da so se jim moči že iztekle, pove svojo izkušnjo: »Gospod pošilja delavcev v svoj vinograd ob vsaki uri in dnevu (Mt 20, 1-16). 

Sam lahko pričam, da sem klic, da bi postal rimski škof dobil, ko sem tako rekoč dosegel starost za upokojitev in sem si predstavljal, da ne bom mogel več narediti veliko dobrega.  Gospod nam je vedno blizu, vedno, z novimi vabili, z novimi besedami, s svojo tolažbo, vendar nam je vedno blizu …« 

Svoje pismo papež sklene naj se vsak izmed nas nauči ponavljati, zlasti pa najmlajšim besede tolažbe: »Jaz sem s teboj vse dni. Naprej in pogum! Naj vas Gospod blagoslovi.«

Kupi v trgovini

Duhovnik tretjega tisočletja
Pričevanja
15,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh