Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nagrada Evropske unije za književnost tudi Anji Mugerli

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 10. 11. 2021 / 06:59
Oznake: Kultura
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 10.11.2021 / 07:30
Ustavi predvajanje Nalaganje
Nagrada Evropske unije za književnost tudi Anji Mugerli
Minister za kulturo dr. Vasko Simoniti med predajo nagrade Anji Mugerli. FOTO: Slovensko veleposlaništvo Bruselj

Nagrada Evropske unije za književnost tudi Anji Mugerli

V Bruslju so podelili nagrade Evropske unije za književnost. Med letošnjimi trinajstimi dobitniki in dobitnicami nagrade je tudi slovenska avtorica Anja Mugerli, in sicer za zbirko kratkih zgodb Čebelja družina.

Nagrada pomeni priznanje novim in obetavnim avtorjem iz držav, ki sodelujejo v programu Ustvarjalna Evropa, so ob tem zapisali na kulturnem ministrstvu.

Še 12 nagrajencev

Poleg Anje Mugerli so nagrado prejeli še Tom Kuka (Albanija), Aram Pachyan (Armenija), Georgi Bardarov (Bolgarija), Lucie Faulerová (Češka), Sigrún Pálsdóttir (Islandija), Laura Vinogradova (Latvija), Lara Calleja (Malta), Frederico Pedreira (Portugalska), Dejan Tiago Stanković (Srbija), Maxim Grigoriev (Švedska), Gerda Blees (Nizozemska) in Amine Al Ghozzi (Tunizija).

V knjigah odkrivamo človeškost

Minister za kulturo Vasko Simoniti je v svojem nagovoru v bruseljskem kulturnem središču Flagey med drugim dejal: »Jezik nas temeljno določa, določa naš duhovni jaz, ki vedno čuti potrebo po ustvarjanju in preseganju danosti. V knjigah tako ne odkrivamo le genialnega človekovega duha, ampak tudi tisto, kar nas v zgodovinski preizkušnji prav tako močno opredeljuje: to je našo človeškost.«

Med letošnjimi slovenskimi nominiranci so bili sicer še Davorin Lenko z zbirko kratkih zgodb Psihoporn, Gašper Kralj z romanom Škrbine in Jernej Županič z romanom Behemot.

Nagrada doslej trem slovenskim avtorjem

Doslej so omenjeno nagrado za književnost prejeli že trije slovenski avtorji: Nataša Kramberger za delo Nebesa v robidah (2010), Gabriela Babnik za roman Sušna doba (2013) in Jasmin B. Frelih za roman Na/pol (2016).


Kupi v trgovini

Svet čebel
Monografije
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh